Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt. De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud. De fundamenten is daarmee naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.
“Een pamflet als een klaroenstoot. Nasr gaat vol op het orgel van literaire stijlfiguren, en wat een feest is dat! (..) Zijn sirene verdient het gehoord te worden, dubbel en dwars.” NRC
'Zijn standpunten zijn sympathiek en getuigen van een intens humanisme, zijn stijl is eloquent en zelfbewust.' TZUM
' De fundamenten is een seculiere donderpreek.' De Nieuwe Koers
Podcast
Ramsey Nasr is een hartstochtelijk kunstenaar. Veelzijdig, dat ook. Hij is dichter, essayist, acteur en regisseur. Hij was Dichter des Vaderlands, won tweemaal een Louis d’Or (de belangrijkste toneelprijs van Nederland) en een Gouden Kalf (de belangrijkste film-/televisieprijs).
Ook zijn pen vindt geen rust. In het voorjaar verscheen De fundamenten, een essay dat zijn begin vond in een stuk dat Ramsey in maart 2020 schreef over de eerste lockdown in Nederland. In het essay blikt Ramsey vooruit op een wereld na corona. Daarbij grijpen verschillende onderwerpen in elkaar: hoe gaan we met de wereld om, met het klimaat? Hoe hebben we onze economie ingericht, en hoe kunnen we dat anders doen? Het werd een bestseller, al meer dan 70.000 mensen lazen De fundamenten.
Afgelopen november verscheen de dichtbundelNasr compacter, waarvoor Ramsey niet alleen een selectie maakte uit eerder verschenen werk, maar ook de nodige gedichten bewerkte (zoals blijkt uit deze aflevering).
En voor de Poëzieweek schreef hij ook nog het Poëziegeschenk, Wij waren onder de betovering. Voor dit werk las hij de brieven van schilder Vincent van Gogh en bewerkte die tot gedichten. Hij schreef met Van Goghs woorden een hyperpersoonlijke bundel.
Je ontvangt het Poëziegeschenk bij besteding van € 12,50 bij jouw lokale boekhandel, van 27 januari tot en met 2 februari 2022.
Hoe speelt Ramsey dit alles klaar, waar vindt hij niet alleen de tijd maar ook de inspiratie voor zijn schrijven, en helpt zijn ervaring als acteur hem ook als auteur? Dat hoor je in deze aflevering, waarin Katrijn Van Hauwermeiren Ramsey thuis opzoekt.
Ramsey Nasr (1974) is acteur, dichter/schrijver en regisseur. In 1995 maakte hij grote indruk met de door hemzelf geschreven en gespeelde monoloog De doorspeler, waarmee hij afstudeerde aan de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen. Deze monoloog leverde hem de Philip Morris Scholarship Award op. In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied, die werd genomineerd voor zowel de C. Buddingh'-prijs als de
Over de verwaarlozing van de fundamenten van de samenleving en het failliet van het rendementsdenken en neoliberalisme. We zijn de fundamenten van onze samenleving als ornamenten gaan beschouwen, waarschuwde Ramsey Nasr eerder. Nu is er een nieuw boek, waarin hij analyseert waar het misging in de samenleving en ook hoe het verder moet.
Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe titels, aanbiedingen en prijsvragen.
Dank voor uw inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Het enige dat u nog hoeft te doen is uw eventuele inschrijving bevestigen door in uw mail op de bevestigingslink te klikken.