Nir Baram online te gast bij BorderKitchen op 10 juni

Aanstaande woensdag 10 juni organiseert BorderKitchen een live online event met de Israelische auteur Nir Baram ניר ברעם.
Nir Baram wordt geïnterviewd over zijn nieuwste boek Aan het einde van de nacht (vertaald door Hilde Pach).

Registreren voor dit evenement kan via deze link.

Nir Baram is een van de meest opwindende stemmen die de Israëlische literatuur momenteel rijk is. Baram is een soort superster in wording: hij schreef talloze stukken met verhalende non-fictie over het leven tussen twee brandhaarden in zijn eigen land. Zo trok hij een jaar door de Westbank en door Oost-Jeruzalem. Dit leverde meesterwerk én internationale bestseller Een land zonder grenzen op.

Barams werk is thematisch gezien een fraaie tegenhanger (op positieve wijze) van het werk van Etgar Keret, die andere ster van de Israëlische letteren. Waar Keret het zoekt in absurdisme en korte verhalen, daar staat Baram doorgaans met beide voeten op de grond. Beide auteurs slagen er in een constant diep-menselijk portret van de inwoners van een verscheurd land te maken.

Barams nieuwe roman heet Aan het einde van de nacht. Hierin volgen we de schrijver Jonatan, die na te zijn ontwaakt in een hotelkamer geen idee meer heeft van wat hem is overkomen. Ook schijnt hij zijn vriend Joël dood te hebben verklaard. In de roman beschrijft Baram in flashbacks en flashforwards het verhaal van een vriendschap en het verhaal van opgroeien in Jeruzalem. Ook Jonatans familie komt aan bod – een disfunctioneel gezin waarin hij constant overhoop ligt met zijn oudere broer en waarin zijn moeder doodziek wordt. Aan het einde van de nacht is een parabel over wat het betekent om in een cultuur te leven die constant onder hoogspanning staat.

Op deze pagina

Over het boek

Aan het einde van de nacht

Aan het einde van de nacht

Nir Baram

Jonatan, een schrijver, wordt wakker in een hotelkamer. Zijn omgeving komt hem niet bekend voor en hij heeft weinig herinneringen aan de afgelopen dagen. Hij probeert te reconstrueren wat er is gebeurd, en ontdekt dat hij iedereen heeft verteld dat zijn beste vriend Joël overleden is. Maar die leeft nog gewoon.
In meeslepende terugblikken schrijft Nir Baram over de jeugd van Jonatan, een jongen die opgroeit in een stadskwartier van Jeruzalem, aan de rand van de wadi. Hij vertelt over zijn vriendschap met Joël, hun gevechten met de kinderen uit de hoge torens en over hun strijd om het knapste meisje uit de klas. Maar ook over de vele conflicten thuis, zijn oudere broer die Jonatan zowel bewondert als haat, en de voortslepende ziekte van zijn moeder en haar uiteindelijke dood.
Tegen de achtergrond van de voortdurende politieke onrust in Israël, de onvermijdelijke dienstplicht en de eisen die de maatschappij aan jongens stelt om een man te zijn, ontvouwt zich een universeel verhaal over vriendschap en familie, verdriet en liefde.

Artikelen over Literatuur