Nir Baram online te gast bij BorderKitchen op 10 juni

Aanstaande woensdag 10 juni organiseert BorderKitchen een live online event met de Israelische auteur Nir Baram ניר ברעם.
Nir Baram wordt geïnterviewd over zijn nieuwste boek Aan het einde van de nacht (vertaald door Hilde Pach).

Registreren voor dit evenement kan via deze link.

Nir Baram is een van de meest opwindende stemmen die de Israëlische literatuur momenteel rijk is. Baram is een soort superster in wording: hij schreef talloze stukken met verhalende non-fictie over het leven tussen twee brandhaarden in zijn eigen land. Zo trok hij een jaar door de Westbank en door Oost-Jeruzalem. Dit leverde meesterwerk én internationale bestseller Een land zonder grenzen op.

Barams werk is thematisch gezien een fraaie tegenhanger (op positieve wijze) van het werk van Etgar Keret, die andere ster van de Israëlische letteren. Waar Keret het zoekt in absurdisme en korte verhalen, daar staat Baram doorgaans met beide voeten op de grond. Beide auteurs slagen er in een constant diep-menselijk portret van de inwoners van een verscheurd land te maken.

Barams nieuwe roman heet Aan het einde van de nacht. Hierin volgen we de schrijver Jonatan, die na te zijn ontwaakt in een hotelkamer geen idee meer heeft van wat hem is overkomen. Ook schijnt hij zijn vriend Joël dood te hebben verklaard. In de roman beschrijft Baram in flashbacks en flashforwards het verhaal van een vriendschap en het verhaal van opgroeien in Jeruzalem. Ook Jonatans familie komt aan bod – een disfunctioneel gezin waarin hij constant overhoop ligt met zijn oudere broer en waarin zijn moeder doodziek wordt. Aan het einde van de nacht is een parabel over wat het betekent om in een cultuur te leven die constant onder hoogspanning staat.

Artikelen over literatuur