Ramsey Nasr
In het voorjaar van 2004 verscheen zijn veelgeprezen tweede dichtbundel, Onhandig bloesemend , die meerdere malen werd herdrukt en bekroond met de H.C. Pernathprijs. In 2006 verscheen onze-lieve-vrouwe-zeppelin , een bundeling van de gedichten die Nasr schreef voor zijn stadsdichterschap van Antwerpen, en tegelijkertijd de essaybundel Van de vijand en de muzikant . Een grote verzamelbundel verscheen in 2009 onder de titel Tussen lelie en waterstofbom .
Voor CANVAS maakte Nasr reisreportages naar Tanzania (in 2008) en Myanmar (in 2010), waarvan hij in twee reisdagboeken verslag deed: Homo safaricus (2008) en In de gouden buik van Boeddha (2010). In 2010 verschenen bloemlezingen van Nasrs poëzie in het Georgisch en in het Engels. Als auteur trad hij op tijdens vele festivals in binnen- en buitenland waaronder De Wintertuin, Crossing Border, De Nachten, Saint-Amour, Het Andere Boek, ZuiderZinnen, De Nacht van de Poëzie en Poetry International.
Nasr was als acteur vijf jaar vast verbonden aan Het Zuidelijk Toneel, daarnaast speelde hij een Engels-Arabische versie van De doorspeler ( The Wannaplay ) in Palestina en Jordanië. Ook is hij te zien in de films De man met de hond (1998), Mariken (2000), Liefje (VPRO, 2001) en Magonia (2001). In 2002 vertolkte hij de hoofdrol in de serie De Enclave . Hij schreef en regisseerde de operette Leven in Hel (compositie: Joost Kleppe). In 2002 ging zijn regie van Mozarts opera Il Re Pastore in première in de Gentse Opera. Zijn hertaling van Metastasio's libretto ( Onnozele Koning ) verscheen, gebundeld met het operette-libretto, in 2002 bij Uitgeverij Thomas Rap, onder de titel Twee libretto's In 2010 speelde hij in de nieuwe VARA-dramaserie Overspel , die in 2011 op tv te zien was. In 2012 was hij te zien in Goltzius and the Pelican Company , de nieuwe speelfilm van Peter Greenaway ( The Cook, The Thief, His Wife and her Lover ; Prospero’s Books ; The Pillow Book ).
Op 28 januari 2009 werd Ramsey Nasr voor een periode van vier jaar benoemd tot de nieuwe Dichter des Vaderlands. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Gerrit Komrij en Driek van Wissen. In het najaar van 2011 verscheen Mijn nieuwe vaderland. Gedichten van crisis en angst , een bundel met de maatschappelijk geëngageerde gedichten die Nasr tot dat moment in zijn functie van Dichter des Vaderlands schreef, aangevuld met enkele polemische teksten. Voor deze bundel ontving hij op 10 mei 2012 de E. du Perronprijs 2011. Nasr ontving in 2013 De Gouden Ganzenveer voor zijn poëzie.
Nasr is verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam en ontving in 2016 voor zijn rol in The Fountainhead de Louis d’Or, de belangrijkste toneelprijs van Nederland. Voor zijn rol in Een klein leven (2018) kreeg hij de Louis d’Or 2019. In 2019 verscheen Mijn dood in Venetië met daarin de schitterende theatertekst van Dood in Venetië geschreven door Nasr zelf, gelardeerd met persoonlijke beschouwingen. In 2020 vertolkte Nasr de rol van Ischa Meijer in de miniserie I.M en sinds 2019 is hij te zien in de BNN/VARA-serie Oogappels . In 2021 publiceerde hij De fundamenten : een indringende hartenkreet en een politieke oproep tot opstand. Een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis. Ook verscheen in dit jaar Nasr compacter , een selectie uit zijn poëzie. Voor de Poëzieweek in 2022 verzorgde Nasr het Poëziegeschenk onder het motto ‘bloesemingen en overvloed’. Dit was een voorproefje van de nieuwe dichtbundel Hierbij stuur ik u bloeiende boomen die in september van 2023 gaat verschijnen. Een markant poëtisch project waarin Nasr zichzelf op het spel zet, dwars door de woorden van Van Gogh heen.
Audio-essay 'Over waardigheid'
Podcast
De Bezige Bij Podcast
Ramsey Nasr is een hartstochtelijk kunstenaar. Veelzijdig, dat ook. Hij is dichter, essayist, acteur en regisseur. Hij was Dichter des Vaderlands, won tweemaal een Louis d’Or (de belangrijkste toneelprijs van Nederland) en een Gouden Kalf (de belangrijkste film-/televisieprijs).
Ook zijn pen vindt geen rust. In het voorjaar verscheen De fundamenten, een essay dat zijn begin vond in een stuk dat Ramsey in maart 2020 schreef over de eerste lockdown in Nederland. In het essay blikt Ramsey vooruit op een wereld na corona. Daarbij grijpen verschillende onderwerpen in elkaar: hoe gaan we met de wereld om, met het klimaat? Hoe hebben we onze economie ingericht, en hoe kunnen we dat anders doen? Het werd een bestseller, al meer dan 70.000 mensen lazen De fundamenten.
Afgelopen november verscheen de dichtbundel Nasr compacter, waarvoor Ramsey niet alleen een selectie maakte uit eerder verschenen werk, maar ook de nodige gedichten bewerkte??? (zoals blijkt uit deze aflevering).
En voor de Poëzieweek schreef hij ook nog het Poëziegeschenk, Wij waren onder de betovering. Voor dit werk las hij de brieven van schilder Vincent van Gogh en bewerkte die tot gedichten. Hij schreef met Van Goghs woorden een hyperpersoonlijke bundel.
Hoe speelt Ramsey dit alles klaar, waar vindt hij niet alleen de tijd maar ook de inspiratie voor zijn schrijven, en helpt zijn ervaring als acteur hem ook als auteur? Dat hoor je in deze aflevering, waarin Katrijn Van Hauwermeiren Ramsey thuis opzoekt.
Productie: Katrijn Van Hauwermeiren, Merijn Hollestelle en Romanee Rodriguez
Montage: Romanee Rodriguez
Muziek: Peter van de Witte
Kunststof
Hoe komen we uit deze crisis? In De Fundamenten vat Ramsey Nasr het coronajaar samen in drie delen. In zijn betoog ontleedt hij de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die met elkaar verbonden zijn en hij roept op tot opstand. Nasr is als acteur verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam en schrijver van het Poëziegeschenk 2022.
Het gesprek
Jan Mom spreekt acteur, dichter, schrijver en regisseur Ramsey Nasr over zijn boek De Fundamenten.
Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt. De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn.
Artikelen over Ramsey Nasr
Audio-essays ‘Over waardigheid’ van Ramsey Nasr en ‘Over menselijkheid’ van Alicja Gescinska
Op woensdag 13 december verschijnen bij De Bezige Bij twee…
De dag kan komen
In aanwezigheid van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid…
Vind Ramsey Nasr ook op
Nieuwsbrief
Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe titels, aanbiedingen en prijsvragen.
Dank voor uw inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Het enige dat u nog hoeft te doen is uw eventuele inschrijving bevestigen door in uw mail op de bevestigingslink te klikken.