Kees van Kooten
In 1968 debuteerde Kees van Kooten met Treitertrends , korte stukken waarin modieuze typen worden ontmaskerd en geparodieerd. Naast zijn gave voor satirisch werk bleek zijn vermogen tot autobiografisch proza uit veelgelezen en geprezen boeken als Koot droomt zich af (1977), Koot graaft zich autobio (1979) en Veertig (1982). De bundelingen met hilarische columns Modermismen (1984) en Meer Modermismen (1986) hadden een groot succes en zijn in 2004 herdrukt als Alle modermismen ooit (met 60 bonusmodermismen). In Zwemmen met droog haar (1991) liet Kees van Kooten zien dat wie het in Nederland goed heeft, het pijnlijk verkeerd kan hebben wanneer hij elders goed wil doen.
De verhalenbundel Verplaatsingen (1993) bevat verhalen die in hun oorspronkelijke gedaante werden gepubliceerd in Humo . Het boek werd gevold door Levensnevel (1999), waarvoor Van Kooten de Haagse Littéraire Witte prijs ontving. In 2000 verscheen zijn ontroerende portret van zijn overleden moeder, Annie , de bekroning op zijn autobiografisch werk. 'Schrijvers kunnen pas met hun dode moeder verder leven als zij het hebben opgeschreven,' zei Van Kooten hierover. Een jaar later publiceerde hij het op groot formaat vormgegeven Hilaria vol foto's, teksten en knipsels, in 2003 gevolgd door Tijdelijk nieuw , een bundeling schetsen uit Humo die voor deze bundel werden herschreven, geactualiseerd en aangevuld. In 2007 verscheen Episodes (2007), een lofzang op zijn jonge kleinzoon, gevolgd door Het dierbaarste van Kees van Kooten , Tijdloos ouderwets (beide uit 2009) en Zo wordt u gelukkig , over de poëzie van Billy Collins uit 2010. In 2013 schreef Kees van Kooten het Boekenweekgeschenk De verrekijker en in 2019 verscheen aanelkaar , correspondentie tussen Kees en Remco Campert en tevens een portret van hun vriendschap. Zijn recentste boek is De tachtigjarige vrede (2021); een hilarisch zelfportret aan de hand van verhalen.
© Foto: Keke Keukelaar
Alle boeken van Kees van Kooten
van Kooten in de media
Sef & Pepijn praten met cabaretier en schrijver Kees van Kooten. Ze hebben het o.a. over verdwalen, visuele herinneringen en typetjes spelen.
In deze aflevering praten Kees van Kooten en Marieke Lucas Rijneveld over de liefde, over de liefde voor dieren en over het schrijven, maar ze kletsen ook even over dierenfilmpjes op Youtube en de inmiddels klassieke televisie die Van Kooten maakte met Wim de Bie.
Kees van Kooten debuteerde in 1968 als schrijver met Treitertrends en maakte naast zijn satirisch werk vooral furore met zijn autobiografische boeken. In 2013 schreef hij het Boekenweekgeschenk De verrekijker. Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de bundel Kalfsvlies. Haar romandebuut De avond is ongemakwerd veel geprezen en de Engelse vertaling van dat boek werd in 2020 bekroond met de International Booker Prize.
Nieuwsbrief
Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe titels, aanbiedingen en prijsvragen.
Dank voor uw inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Het enige dat u nog hoeft te doen is uw eventuele inschrijving bevestigen door in uw mail op de bevestigingslink te klikken.