Introductie

Zeg, ken jij de mosselman?

Zeg, ken jij de mosselman?

Sam De Kegel

Geen enkel beroep heeft een patent op de eeuwigheid. Voortdurend verdwijnen er beroepen uit het straatbeeld, soms geleidelijk, soms bliksemsnel. Door goedkope Chinezen, nieuwe technologieën of slimme robots. In Zeg, ken jij de mosselman? keert Sam De Kegel terug naar zijn heimat Laarne, anno 1850. Dan breekt hij de grenzen van tijd en ruimte open,...Lees meer

Over dit boek

UitvoeringEbook

Sam De Kegel (1976) werkt als journalist en eindredacteur voor onder andere Vacature Magazine, Trends, De Tijd en Weekend Knack. Eerder verschenen van hem de dichtbundels Pak de tijd (2001) en Het volle nu(e)(2003). Ook schreef hij de biografie TSJEF. Altijd onderweg (2011), waarin hij het levensverhaal van zijn grootvader Jozef De Kegel optekende.

Sam De Kegel

Samenvatting

Geen enkel beroep heeft een patent op de eeuwigheid. Voortdurend verdwijnen er beroepen uit het straatbeeld, soms geleidelijk, soms bliksemsnel. Door goedkope Chinezen, nieuwe technologieën of slimme robots.

In Zeg, ken jij de mosselman? keert Sam De Kegel terug naar zijn heimat Laarne, anno 1850. Dan breekt hij de grenzen van tijd en ruimte open, op zoek naar (bijna) verdwenen beroepen én beroepen met toekomst. Hij ontmoet schoenmakers, smeden, hoptelers, videotheekuitbaters, reisagenten, animatiedesigners, tatoeëerders en app-ontwikkelaars. Met gefundeerd veldonderzoek ontrafelt De Kegel hoe en waarom beroepen komen en gaan. Aan het eind van het boek stelt de lezer zich de onontkoombare vraag: doorstaat mijn beroep de tand des tijds?