Over dit boek

Aantal pagina's352
UitvoeringGebonden

Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek...

Tommy Wieringa

Pers

Leesclubvragen

1. Hoe denkt u dat Joe Speedboot de dood van zijn vader verwerkt?

2. Fransje Hermans wordt op pagina 108 overreden door een tractor. Zou u dit kunnen interpreteren als een passieve zelfmoordpoging? Waarom?

3. Geef drie voorbeelden van het Verlossersmotief in Joe Speedboot.

4. De nieuwkomers Joe Speedboot en PJ Eilander hebben een katalyserende werking op de rest van de personages. Waarin komt dit tot uiting?

5. Joe Speedboot betrekt Fransje Hermans bij de werkelijke wereld, en dwingt hem zijn veilige positie als louter waarnemer te verlaten. Verbetert dit Fransje zijn bestaan ook op de lange termijn?

6. Met wie vertoont Fransje uiteindelijk de meeste verwantschap, Joe Speedboot of Christof Maandag?

7. Kent het boek volgens u een goede afloop, of juist niet?

Discussietips samengesteld door De Bezige Bij

Nieuws over deze auteur

  • Ballon (uit de bundel Ga niet naar zee) van Tommy Wieringa verfilmd

    Productiehuis BIND is gestart met de opnames van Ga niet naar zee, een nieuwe korte film van regisseur Sander Burger in het kader van KORT. Het scenario is gebaseerd op het korte verhaal ‘Ballon’ van Tommy Wieringa uit de bundel Ga niet naar zee, uitgegeven door De Bezige Bij. De hoofdrollen in Ga niet naar...

    Meer23.05.2018