Tommy Wieringa
© Keke Keukelaar

Prijzen en nominaties

  • F. Bordewijkprijs (2005)

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa schreef onder meer de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte , een aanstekelijk onderzoek naar de oorsprong van begeerte en de grote rol van pornografie in de moderne wereld. Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad . Verder had Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep . Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels.
In mei 2009 verscheen Caesarion , dat op de shortlist stond van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Pieter Steinz van NRC Handelsblad meldde over de roman het volgende: "Tommy Wieringa heeft er met Caesarion voor gezorgd dat hij bij de Grote Tien van de Nederlandse literatuur hoort." Caesarion werd ook in de buitenlandse pers geprezen, zo schreef Le Figaro : ‘De enigen die er de afgelopen jaren in zijn geslaagd de heilige graal van een totale roman te bereiken, zijn W.G. Sebald met Austerlitz , J.M. Coetzee met In ongenade en Philip Roth met Alleman . Aan die lijst zouden we de naam van Tommy Wieringa kunnen toevoegen.’ In een 'starred review' in Publishers Weekly werd de hoge inzet van Wieringa's roman geroemd: 'In Caesarion speelt Wieringa met het mes op tafel.'
In 2012 verscheen zijn roman Dit zijn de namen , dat werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013. The Times Literary Supplement schreef over de roman: 'Highly intelligent. Tommy Wieringa will make you think and keep you reading eagerly to the final page.' The Guardian roemde de roman als een 'timeless tale of migration'.
Voor de Boekenweek 2014 schreef Tommy Wieringa het Boekenweekgeschenk, getiteld Een mooie jonge vrouw , waarover The Guardian het volgende noteerde: 'Je beseft dat je met een waarlijk groot schrijver te maken hebt als je gaandeweg bij geen enkel woord meer vraagtekens zet.'
In 2015 verscheen een nieuwe bundel reisverhalen Honorair Kozak , in 2016 gevolgd door een keuze uit Wieringa's Europese reisverhalen uit Ik was nooit in Isfahaan en Honorair Kozak onder de titel Vrouwen van de wereld .
Na Dit zijn de namen vertelt Tommy Wieringa opnieuw een migrantengeschiedenis met De dood van Murat Idrissi (voorjaar 2017). In oktober 2017 verscheen zijn verpletterende roman De heilige Rita over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. De heilige Rita is bekroond met de Bookspot Lezers- en Literatuurprijs, publieksprijs Gouden Boekenuil en de Inktaap.
In 2019 verscheen Totdat het voorbij is , een keuze van de mooiste verhalen over zijn kinderen.
In februari 2021 volgde Gedachten over onze tijd , waarin Wieringa excelleert als columnist. Zijn stukken geven een indringende analyse van de ontregelingen van onze tijd en zetten daarmee aan tot verder denken en het zoeken naar oplossingen. Op 19 september 2023 verscheen zijn nieuwe roman Nirwana .

Het voorwoord van de boekenweek

 

Tommy Wieringa en Niña Weijers spreken in deze uitzending van Het voorwoord live over hun vreemdste ervaringen met lezers, over vooroordelen en Tommy Wieringa vertelt wat hij zo goed vindt aan het werk van de overleden schrijver James Salter en wat een treinreis in Djibouti jaren geleden voor hem betekend heeft.

Artikelen over Tommy Wieringa