Filmrechten bestseller ‘Joe Speedboot’ van Tommy Wieringa verkocht aan BALDR Film

De afgelopen jaren dongen diverse producenten naar de filmrechten op de internationale bestseller Joe Speedboot van Tommy Wieringa, waarvan inmiddels 400.000 exemplaren in de Nederlandse taal zijn verkocht en die wereldwijd is vertaald. Afgelopen week gaf Wieringa zijn vertrouwen aan BALDR Film en het volgende creatieve team: Sam de Jong (regie, o.a. Prins en Goldie) en Jan Eilander en Daniel Samkalden van Dr. Script (scenario). Het filmcontract is inmiddels door alle partijen getekend.

Over het boek: Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazelleogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Tommy Wieringa: ‘Uit de gesprekken met de scenaristen werd duidelijk dat ze slimme, goede ideeën hebben om het verhaal naar beeld te vertalen; heel stimulerend. Ook de samenwerking met regisseur Sam de Jong geeft reden om op een film te hopen die eigenzinnig, rijk en groots is.’

Frank Hoeve van BALDR Film: ‘Wij zijn verheugd met het vertrouwen van Tommy in ons team. Joe Speedboot is een monumentale roman en een ode aan de verbeelding, de film zal net zo iconisch moeten worden.’

Tommy Wieringa (1967) is de auteur van onder meer Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs), Caesarion (shortlist international IMPAC Dublin Literary Award), Dit zijn de namen (Libris Literatuurprijs), De dood van Murat Idrissi (longlist Man Booker International Prize) en De heilige Rita (Bookspot Literatuur- én Lezersprijs). Deze week verscheen Gedachten over onze tijd, zijn verzamelde columns uit NRC Handelsblad. Zijn werk wordt in meer dan twintig landen vertaald.

BALDR Film is sinds eind 2011 het bondgenootschap van Frank Hoeve en Katja Draaijer. Zij produceren grensoverschrijdende auteursfilms, waaronder: Those who feel the fire burningBroers en Mitra (première IFFR 2021 en vanaf mei in de Nederlandse theaters).
Scenarioschrijver Jan Eilander (Layla M., Het zusje van Katia) en theatermaker Daniel Samkalden zijn de oprichters van schrijversdenktank Dr. Script.

Sam de Jongs afstudeerfilm Magnesium werd geselecteerd voor het prestigieuze Sundance Film Festival. Zowel zijn speelfilmdebuut Prins als zijn Amerikaanse film Goldie werd geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn.

Gerelateerde artikelen