Het menselijk lichaam

Paolo Giordano

Introductie

Het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam

Paolo Giordano
Mid-price: 12,50

Alessandro Egitto voelt zich vanaf zijn geboorte door zijn veeleisende ouders in de schaduw gesteld van zijn oudere zus. Nu hij volwassen is, wordt hij nog dagelijks...Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.

Over dit boek

Aantal pagina's352
UitvoeringMid-price
VertalerPietha de Voogd, Mieke Geuzebroek

Paolo Giordano (Turijn, 1982) heeft voor zijn debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen(2009) – verschenen in meer dan veertig landen – vele prijzen ontvangen, waaronder de Premio...

Paolo Giordano

Samenvatting

Alessandro Egitto voelt zich vanaf zijn geboorte door zijn veeleisende ouders in de schaduw gesteld van zijn oudere zus. Nu hij volwassen is, wordt hij nog dagelijks geconfronteerd met pijnlijke herinneringen aan de wijze waarop zijn veeleisende ouders het zelfvertrouwen van hun beide kinderen langzamerhand hebben afgebroken.
Alessandro werkt als legerarts in Afghanistan. Samen met hem zijn duizenden soldaten uitgezonden, allen jongemannen die een verleden met zich meedragen. Wat brengt hen ertoe om hun leven in de waagschaal te stellen? En wat doet het met hun jonge geesten om te leven zonder hun vrouwen en geliefdes, en om de dood voor het eerst zo bewust in de ogen te kijken?

Met een weergaloos psychologisch inzicht beschrijft Giordano hoe naïeve jongens door de harde werkelijkheid gedwongen worden verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, voor andere mensen en voor hun daden. Het menselijk lichaam is een meer dan waardige opvolger van Giordano’s debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen, waarin de lezer opnieuw zal worden meegevoerd door de unieke aantrekkingskracht van zijn stem.

'In de jaren na de missie deed ieder van de jongens zijn best zijn leven onherkenbaar te maken, totdat de herinneringen aan dat andere leven, dat van daarvoor, een vals, kunstmatig licht kregen en ze er zelf van overtuigd raakten dat niets van wat er gebeurd was echt gebeurd was, of in elk geval niet met hen.'

Pers

Leesclubvragen

1. Recensenten zijn verdeeld in hun mening over de slotfase van de roman (die weer in Italië plaatsvindt, na de centrale gebeurtenis). Sommige vinden dat het afbreuk doet aan de rest van het verhaal, anderen vinden dit het beste deel van het boek. Wat is jouw oordeel over dit deel?

2. De relatie tussen Egitto en zijn oudere zus speelt een belangrijke rol in zijn leven. Welke functie hebben Egitto’s herinneringen aan zijn zus in het verhaal?

3. De soldaten raken aan bepaalde stereotypen, zo is Cederna bijvoorbeeld nogal een macho, terwijl ze deze stereotyperingen ook wel overstijgen. Welke stereotypen vallen nog meer waar te nemen onder de soldaten, en in welke mate blijven de personages daarin hangen of overstijgen ze deze juist?

4. De rol van Irene in Egitto’s leven is bijzonder. Hoe verklaar je dat hij zich zo door haar laat manipuleren?

5. Hoe heb je de beschrijvingen van de rampzalige gebeurtenis ervaren?

6. Tijdens deze centrale gebeurtenis gaan er wat dingen mis. In hoeverre is er een schuldige aan te wijzen voor wat er gebeurt?

7. Zampieri springt als enige vrouw in de Charliecompagnie in het oog. In hoeverre krijgen we een goed beeld van haar? Welke rol speelt het gebrek aan haar perspectief daarbij een rol?

8. In de proloog ontmoeten we René al met een kind op zijn schouders, maar we hebben dan nog geen idee hoe hij in deze vaderrol terecht is gekomen. In hoeverre begrijp je de keuze die hij daaromtrent maakt aan het eind van het verhaal? Welke motieven kan hij hebben gehad voor deze keuze?

Discussietips samengesteld door Jacandra van den Broek voor Boekentaal