Prins Bernhard jr. wordt al op jonge leeftijd ondernemer en ontwikkelt zich tot een zakelijke duizendpoot. Wanneer hij de regels overtreedt, groeit hij uit tot het nationale symbool van de overspannen vastgoedmarkt. Met het binnenhalen van de formule 1 levert Bernhard jr. zijn ultieme prestatie, die zijn unieke positie in de mondiale zakenwereld bevestigt: een prins in zaken. Michiel Couzy en Maarten van Dun nemen de lezer mee langs Bernhards ondernemingen – van internet tot vastgoed, van Nederland tot Servië, van luxe boten tot snelle auto’s. Zij laten zien hoe zijn zakelijke talent regelmatig onverenigbaar blijkt met de publieke moraal en het wettelijk gezag. Zakenprins is het verhaal van een prins die vindt dat zijn afkomst er niet toe doet, maar die toch steeds wordt geconfronteerd met zijn koninklijke achtergrond. Wanneer botst de jacht naar succes van de eerzuchtige prins met zijn komaf en zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid?
Prins Bernhard jr. is het symbool geworden voor de overspannen vastgoedmarkt. Door zijn roemruchte ondernemingen is hij bekend komen te staan als de zakenprins. Hij bezit talloze panden in Amsterdam, doet zaken over de hele wereld en zorgde ervoor dat de formule 1 zal terugkeren naar Zandvoort.
Wie is deze beruchte oranjetelg en wat is zijn verhouding tot het Koninklijk Huis? Journalisten Michiel Couzy en Maarten van Dun schreven het onthullende boek Zakenprins, waarin ze het intrigerende verhaal vertellen van Bernhard jr. en zijn jacht naar succes. In deze aflevering van de podcast gaan ze erover in gesprek met hun redacteur, Haye Koningsveld.
Michiel Couzy (1971) is journalist bij Het Parool, gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek, vooral op het gebied van de vastgoedmarkt, de politiek en het zakenleven. Het artikel dat hij schreef met Maarten van Dun, ‘Vastgoed in Amsterdam. Van wie is de stad?’, werd genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.
Maarten van Dun (1985) is freelancejournalist voor Het Financieele Dagblad, De Groene Amsterdammer en Het Parool, en is gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek, vooral op het gebied van de vastgoedmarkt, de politiek en het zakenleven. Het artikel dat hij schreef met Michiel Couzy, ‘Vastgoed in Amsterdam. Van wie is de stad?’, werd genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.
Michiel Couzy (1971) is journalist bij Het Parool, gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek, vooral op het gebied van de vastgoedmarkt, de politiek en het zakenleven. Het artikel dat hij schreef met Maarten van Dun, ‘Vastgoed in Amsterdam. Van wie is de stad?’, werd genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.
Maarten van Dun (1985) is freelancejournalist voor Het Financieele Dagblad, De Groene Amsterdammer en Het Parool, en is gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek, vooral op het gebied van de vastgoedmarkt, de politiek en het zakenleven. Het artikel dat hij schreef met Michiel Couzy, ‘Vastgoed in Amsterdam. Van wie is de stad?’, werd genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journali
Prins Bernhard Jr. is een succesvolle maar veelbesproken zakenman, die vooral veel kritiek krijgt over zijn Amsterdamse vastgoedbezit. In het boek Zakenprins schrijft Parool-journalist Michiel Couzy samen met Maarten van Dun over de jacht naar succes van Bernhard Jr. Opiniemaker Sander Schimmelpenninck vindt dat de prins symbool staat voor het gedrag van zijn generatie ondernemers. Kijk hier het hele gesprek met Michiel Couzy en Sander Schimmelpenninck terug.
Onlangs verscheen het boek De Zakenprins, geschreven door Michiel Couzy en Maarten van Dun, over de jacht naar succes van Bernhard van oranje. Met Michiel gaan we uitgebreid in gesprek over de zaken van de prins en de woningmarkt maar ook over Het Parool en stadsjournalistiek.
Het vinden van een betaalbare huur- of koopwoning is voor steeds meer Amsterdammers onhaalbaar. De alsmaar stijgende huizenprijzen maken het voor starters moeilijk om een huis te kopen in de stad, terwijl beleggers meer kunnen en willen betalen voor woningen in een stad waar de vraag naar woningen structureel groter is dan het aanbod. Naar aanleiding van de publicatie van het boek Zakenprins over de carrière van Prins Bernhard Jr. duiken we in de macht van het grote geld en de elite en de invloed op onze woningmarkt.
Coronacrisis of niet, de huizenprijzen in de stad blijven stijgen en grote geldstromen hebben flinke invloed. Volgens De Nederlandsche Bank valt een op de vijf verkochte huizen in handen van beleggers. Waarbij Prins Bernhard jr. is uitgegroeid tot het nationale symbool van deze ontwikkeling. Het besef dat zonder ingrijpen het tij niet zal keren is bij de gemeente en het rijk doorgedrongen. Welke maatregelen worden nu getroffen? Zijn deze effectief en wenselijk? En wat is er voor nodig om weer grip te krijgen op de Amsterdamse woningmarkt?
Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe titels, aanbiedingen en prijsvragen.
Dank voor uw inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Het enige dat u nog hoeft te doen is uw eventuele inschrijving bevestigen door in uw mail op de bevestigingslink te klikken.