Verfilmingrechten ‘Máxima Zorreguieta. Moederland’ van Marcia Luyten verkocht aan Millstreet Films
Vandaag is er een overeenkomst tussen De Bezige Bij en Millstreet Films tot stand gekomen voor een televisieserie op basis van het boek Máxima Zorreguieta. Moederland van Marcia Luyten. Beoogd regisseur is Anne de Clercq. Een Argentijnse uitgave van het boek verschijnt later dit jaar bij Planeta in Buenos Aires.
Over het boek:
Vanaf het moment dat Máxima Zorreguieta aan de zijde van de Nederlandse kroonprins verschijnt, staat ze in de schijnwerpers. De geschiedenis leert: wie trouwt met een vorst, wacht geen gemakkelijk leven. Wat maakt dat deze Argentijnse floreert aan een oud Europees hof?
Koningin Máxima is opgegroeid in een land in crisis. Argentinië was zijn grootse toekomst misgelopen en vluchtte in nostalgie. De Argentijnse tragedie dringt de familie binnen wanneer haar vader toetreedt tot de militaire regering. Wat in Máxima’s jeugd vanzelfsprekend was, zal diepe sporen trekken in haar latere leven.
In Máxima Zorreguieta. Moederland, het eerste boek van een biografisch portret in twee delen, laat Marcia Luyten zien hoe Koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland. Door de grote geschiedenis van een land dat droomde van glorie, en door de kleinere geschiedenis van een familieband, hoge verwachtingen en onvoorwaardelijke vriendschap. Máxima waagt de oversteek van Buenos Aires naar Wall Street en de jetset van Manhattan, maar pas nadat een persoonlijke strijd is geleverd.
Marcia Luyten: ‘Ik ben erg gecharmeerd van de insteek van de producente. Zij onderzoekt de complexiteit van vrouwelijke karakters en juist dat maakt Máxima interessant: zij heeft een complexe, veelzijdige persoonlijkheid maar is voor zichzelf geen moeilijk persoon. Dat ze over zo veel verschillende registers beschikt, is de sleutel tot een verklaring voor haar succes.’
Rachel van Bommel van Millstreet Films: ‘Het verhaal van Máxima is ontwapenend, ontroerend en inspirerend en past perfect bij Millstreet, dat altijd vrouwelijke rolmodellen in in haar producties heeft. Het wordt een feest om de verschillende locaties en milieus uit dit prachtige boek tot leven te brengen.’
Regisseur Anne de Clercq: ‘Wat me aanspreekt in het boek is dat het begint bij Máxima’s Argentijnse jaren gevolgd door haar tijd in New York, met zoveel mooie, kleine alledaagse details, die haar menselijk maken, maar ook een gelaagd personage laten zien. Een vrouw die van U2 houdt, die soms chaotisch is, die uitblinkt in kogelstoten, maar die ook ambitieus is en keihard werkt.’
Marcia Luyten (1971) is econoom en cultuurhistoricus. Van haar hand verschenen eerder Witte geef geld (2003), Ziende blind (2008) en Dag Afrika (2013). In 2015 schreef Luyten Het geluk van Limburg, een sociale geschiedenis over de opkomst en ondergang van de steenkoolindustrie, dat de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek won. Ze presenteerde voor de VPRO zes jaar Buitenhof, is columnist voor de Volkskrant en een van de presentatoren van Met Het Oog Op Morgen.