Raoul de Jong ontvangt de Anna Blaman Prijs 2022

Raoul de Jong ontvangt de Anna Blaman Prijs 2022. ‘Net als Anna Blaman in haar tijd, maakt Raoul de Jong zich op vele fronten cultureel-maatschappelijk en journalistiek verdienstelijk; en misschien delen Blaman en De Jong meer dan we hadden kunnen vermoeden een persoonlijke verbondenheid met de vertrapte overlever, de eenzame strijder die niet wijkt.’, aldus de jury.

De literaire prijs wordt om de drie jaar uitgereikt voor de regio Rotterdam, aan een auteur wiens oeuvre bijdraagt aan de kwaliteit van het literaire klimaat. De Jong heeft zes boeken op zijn naam staan, waarvan een heel aantal in de prijzen vielen. Hij won onder andere de Dick Scherpenzeelprijs voor zijn debuut Stinknegers, en zijn boek De grootsheid van het AI werd bekroond met Het Beste Rotterdamse Boek. De Anna Blaman Prijs zal aan De Jong worden overhandigt op 2 december 2022 door burgemeester Aboutaleb in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis.

De Anna Blaman Prijs werd in 1965 in het leven geroepen door het Prins Bernard Cultuurfonds en voor het eerst uitgereikt aan schrijver Adriaan van der Veen in 1966. Sinds 2015 word de prijs georganiseerd door Passionate Bulkboek. De jury bestaat uit juryvoorzitter Carlos Goncalves (voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur), Hasna El Maroudi (columnist NRC en freelancejournalist), Jet Sol (Presentatrice literaire programma’s en diverse podcasts), Anna van Strien-Windgassen (bestuurslid Passionate Bulkboek) en Edward van de Vendel (laureaat Anna Blaman Prijs 2019).

Bekijk hier het volledige oeuvre van Raoul de Jong.

Gerelateerde artikelen