OEUVREPRIJS ONDERZOEKSJOURNALISTIEK 2021 VOOR CHRIS DE STOOP

Zojuist maakte de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten dat ze in 2021 een oeuvreprijs uitreikt aan auteur Chris De Stoop.


Chris de Stoop schreef meer dan duizend artikelen in het weekblad Knack en werd bekend als auteur van spraakmakende non-fictie, zoals zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992), over een bende vrouwenhandelaars. Zijn werk werd intussen bekroond met journalistieke en literaire prijzen. In 2015 verscheen zijn bestseller Dit is mijn hof, over de teloorgang van het boerenland. In 2018 publiceerde hij Wanneer het water breekt, een universeel, aangrijpend verhaal over de diepe breuk die migratie is en in 2020 verscheen Het boek Daniel, een haarfijne reconstructie van de roofmoord op zijn oom.

In 2015 stapte hij uit de journalistiek, omdat het altijd sneller, sensationeler, goedkoper moest.

Bij het overwegen om de oeuvreprijs voor onderzoeksjournalistiek te geven aan iemand die zichzelf “ex-journalist” noemt, was voor de VVOJ de vaststelling doorslaggevend dat de man de journalistiek wel kan verlaten, maar dat de journalistiek de mens nooit verlaat. “Zijn werk heeft het publiek geschokt, wetten veranderd, parlementaire agenda’s bepaald en een vorst tot tranen toe bewogen”, aldus de jury. “En belangrijker, zou De Stoop zelf zeggen: het gaf de mensen die vermalen worden door de powers that be hun eigen verhaal, hun eigen waardigheid en hun eigen rechten terug.” 

De prijsuitreiking vindt plaats op 11 juni, in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. De laudatio voor Chris De Stoop zal uitgesproken worden door Rik Van Cauwelaert, voormalig hoofdredacteur van Knack en nu columnist bij De Tijd.

Artikelen over chris de stoop