‘De bekeerlinge’ van Stefan Hertmans nu te zien als opera

De indrukwekkende roman ‘De bekeerlinge’ van Stefan Hertmans is door de Belgische componist Wim Hendrickx en librettist Krystian Lada bewerkt tot opera. Het aangrijpende verhaal wordt op unieke wijze tot leven gebracht met behulp van muziek, zang en een daverend decor. De opera zal binnenkort te zien zijn bij de Opera in Antwerpen en Gent.

‘Bidden. Maar tot wie.’ Met deze kernachtige woorden vat Stefan Hertmans in zijn erudiete en beklijvende roman De bekeerlinge de innerlijke tweestrijd van zijn titelheldin samen. Hertmans creëerde met Vigdis Adelaïs een ijzersterke vrouw die ten tijde van de Eerste Kruistocht aan het einde van de 11e eeuw verscheurd raakt tussen haar christelijke opvoeding en het joodse geloof, waar ze zich voor haar geliefde toe bekeert, en waarna ze de naam Hamoutal aanneemt. De bekeerlinge vertelt het verhaal van een jonge moeder die in tijden van religieus geweld het slachtoffer wordt van een pogrom en tragisch ten onder gaat in haar zoektocht naar haar ontvoerde kinderen.

De Belgische componist Wim Henderickx en librettist Krystian Lada lieten zich inspireren door deze universele thema’s en creëerden een doorvoelde opera over identiteit, onmogelijke liefde, geloof en menselijke kracht.

Henderickx’ composities zijn uniek in het vinden van een brug tussen muzikale talen. In zijn partituur vloeien op symbiotische wijze invloeden vanuit de westerse oude muziek, het modernisme en de filmmuziek samen met zowel Joodse alsook Arabische tradities tot een hedendaagse opera waarin Vigdis’ epische levensgeschiedenis als klank verteld wordt.

Dirigent Koen Kessels leidt het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen, sopraan Lore Binon zingt de titelrol en zes zangers uit verschillende vocale tradities vertolken de talrijke andere personages. Naast leden van het Koor en het Kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen maakt ook een Antwerps stadskoor deel uit van de bezetting. Regisseur en beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck, die eveneens instaat voor de scenografie en het kostuumontwerp, creëert een poëtische visuele wereld, waarin Vigdis’ queeste centraal staat in een eeuwenoude wereld die verbijsterend veel op de onze lijkt.

Gerelateerde artikelen