Rotterdamsch Leeskabinet
In gesprek met Berrie Vugts van het Rotterdamsch Leeskabinet vertelt Sandra Langereis hoe ze te werk ging bij het schrijven aan haar monumentale Erasmus-biografie:
“Ik vind het belangrijk dat ik mijn lezer vanaf het allereerste moment ontregel”. Tijdens zijn leven was Erasmus al bezig het beeld dat wij van hem hebben, te regisseren.
“Deze man zou het echt niet gek hebben gevonden dat wij hier vijf eeuwen later over hem zitten te praten”, stelt Langereis.
Erasmus: dwarsdenker verscheen afgelopen maart bij de Bezige Bij en beleeft nu al de derde druk. Deze biografie blijft niet steken bij het klassieke beeld maar is een levendig portret van de mens Erasmus.
Een monument voor de denker noemde EUR-hoogleraar in de ‘Erasmiaanse waarden’ Ronald van Raak het boek: “alles in de geest van Erasmus”.
Met aanstekelijk enthousiasme spreekt Langereis in dit interview over Erasmus’ gevoel voor humor, zijn zelfbeeld als bastaardkind, en uiteraard over zijn rol als schrijver en bijbelvertaler.
En, voor Rotterdammers niet onbelangrijk: Langereis is ervan overtuigd dat Erasmus wel degelijk in Rotterdam werd geboren.