Sandra Langereis
© Geert Snoeijer

Sandra Langereis

Sandra Langereis is historicus en biograaf. Haar biografie en geschiedenisboek ineen, ERASMUS: dwarsdenker , verscheen na zeven jaar onderzoek en schrijven bij De Bezige Bij en won de Libris Geschiedenis Prijs 2021. ERASMUS: dwarsdenker werd in de eindejaarslijsten van de Volkskrant en De Morgen uitgeroepen tot Beste Nederlandstalige Non-Fictieboek van 2021.

Langereis studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1992 cum laude afstudeerde en in 2001 cum laude promoveerde. Ze werkte tot 2013 als universitair docent Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden en was jarenlang eindredacteur van Holland Historisch Tijdschrift en hoofdredacteur van de boekenreeks Hollandse Studiën. Ze ontving NWO-scholarships voor haar promotie- en postdocprojecten; het Nederlands Letterenfonds, Vlaams Fonds voor de Letteren en Prins Bernhard Cultuurfonds honoreerden haar biografieprojecten.

Ze is de auteur van vele artikelen en vijf boeken over cultuur-, literatuur- en wetenschapsgeschiedenis: Johannes Smetius ; de dubbelbiografie Geschiedenis als ambacht over Arnoldus Buchelius en Petrus Scriverius; Breken met het verleden ; De woordenaar: Christoffel Plantijn , ’s werelds grootste drukker en uitgever; en ERASMUS: dwarsdenker .

Al haar publicaties werden in de dagbladen en vakpers geprezen vanwege de uitmuntende stijl, kaleidoscopische benaderingswijze en wetenschappelijke relevantie . ‘Langereis weet op heldere wijze geschiedenis en actualiteit met elkaar te verbinden’, schreef NRC over Breken met het verleden . ‘Het beeld dat historica Sandra Langereis in haar bijzonder vlot geschreven biografie schetst, is veelzijdig en genuanceerd en verre van een hagiografie. Langereis schreef twee boeken in één: het verhaal van Plantijn en het verhaal van een stad en een tijd. Wie Plantijn weet te behappen, moet van vele markten thuis zijn’, luidde het viersterrenoordeel van Patrick De Rynck in De Morgen over De woordenaar . Haar baanbrekende De woordenaar – een biografie en geschiedenisboek in één – werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en verkozen tot beste biografie van 2014 door de Volkskrant en beste geschiedenisboek van 2014 door Trouw .

Haar boek ERASMUS: dwarsdenker kreeg vier sterren van de Volkskrant , De Standaard en Humo . ‘Geen enkele biografie over Erasmus is zo uitvoerig en goed geschreven als Langereis' Erasmus: dwarsdenker oordeelde Carel Peeters in VN . ‘De kroon op het werk, zo mag je de biografie van Erasmus, geschreven door Sandra Langereis, rustig noemen. Ze heeft Johan Huizinga met Erasmus: dwarsdenker overtroffen’, recenseerde Hans Renders in Het Parool . ‘De tijd was rijp voor een nieuwe en frisse biografie van Erasmus. Daarvoor heb je een pen nodig die even virtuoos is als die van Erasmus. En geduldig, hard werk. Historica Sandra Langereis dook zeven jaar lang onder in Erasmus’ oeuvre – zijn Opera omnia tellen om en nabij 10.000 pagina’s – maar las ook met een kritisch oog de onoverzienbare reeks studies die zijn gewijd aan Erasmus. Het resultaat is Erasmus waardig: een nauwgezet en meeslepend biografisch relaas dat ons een nieuwe Erasmus brengt. Zijn leven wordt door Langereis met krachtige penseelstreken en subtiele schaduwlijnen voor ogen gebracht, waarbij deze zorgvuldig gedocumenteerde biografie Erasmus’ tijd bijzonder treffend weet te evoceren’, luidt de recensie van Jan Papy in De Reactor. Vlaams-Nederlands Platform voor Literatuurkritiek.

Artikelen over Sandra Langereis