Sandra Langereis
Langereis studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1992 cum laude afstudeerde en in 2001 cum laude promoveerde. Ze werkte tot 2013 als universitair docent Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden en was jarenlang eindredacteur van Holland Historisch Tijdschrift en hoofdredacteur van de boekenreeks Hollandse Studiën. Ze ontving NWO-scholarships voor haar promotie- en postdocprojecten; het Nederlands Letterenfonds, Vlaams Fonds voor de Letteren en Prins Bernhard Cultuurfonds honoreerden haar biografieprojecten.
Ze is de auteur van vele artikelen en vijf boeken over cultuur-, literatuur- en wetenschapsgeschiedenis: Johannes Smetius ; de dubbelbiografie Geschiedenis als ambacht over Arnoldus Buchelius en Petrus Scriverius; Breken met het verleden ; De woordenaar: Christoffel Plantijn , ’s werelds grootste drukker en uitgever; en ERASMUS: dwarsdenker .
Al haar publicaties werden in de dagbladen en vakpers geprezen vanwege de uitmuntende stijl, kaleidoscopische benaderingswijze en wetenschappelijke relevantie . ‘Langereis weet op heldere wijze geschiedenis en actualiteit met elkaar te verbinden’, schreef NRC over Breken met het verleden . ‘Het beeld dat historica Sandra Langereis in haar bijzonder vlot geschreven biografie schetst, is veelzijdig en genuanceerd en verre van een hagiografie. Langereis schreef twee boeken in één: het verhaal van Plantijn en het verhaal van een stad en een tijd. Wie Plantijn weet te behappen, moet van vele markten thuis zijn’, luidde het viersterrenoordeel van Patrick De Rynck in De Morgen over De woordenaar . Haar baanbrekende De woordenaar – een biografie en geschiedenisboek in één – werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en verkozen tot beste biografie van 2014 door de Volkskrant en beste geschiedenisboek van 2014 door Trouw .
Haar boek ERASMUS: dwarsdenker kreeg vier sterren van de Volkskrant , De Standaard en Humo . ‘Geen enkele biografie over Erasmus is zo uitvoerig en goed geschreven als Langereis' Erasmus: dwarsdenker oordeelde Carel Peeters in VN . ‘De kroon op het werk, zo mag je de biografie van Erasmus, geschreven door Sandra Langereis, rustig noemen. Ze heeft Johan Huizinga met Erasmus: dwarsdenker overtroffen’, recenseerde Hans Renders in Het Parool . ‘De tijd was rijp voor een nieuwe en frisse biografie van Erasmus. Daarvoor heb je een pen nodig die even virtuoos is als die van Erasmus. En geduldig, hard werk. Historica Sandra Langereis dook zeven jaar lang onder in Erasmus’ oeuvre – zijn Opera omnia tellen om en nabij 10.000 pagina’s – maar las ook met een kritisch oog de onoverzienbare reeks studies die zijn gewijd aan Erasmus. Het resultaat is Erasmus waardig: een nauwgezet en meeslepend biografisch relaas dat ons een nieuwe Erasmus brengt. Zijn leven wordt door Langereis met krachtige penseelstreken en subtiele schaduwlijnen voor ogen gebracht, waarbij deze zorgvuldig gedocumenteerde biografie Erasmus’ tijd bijzonder treffend weet te evoceren’, luidt de recensie van Jan Papy in De Reactor. Vlaams-Nederlands Platform voor Literatuurkritiek.
Podcast
De Bezige Bij Podcast
Sandra schuift aan in de podcast om met haar redacteur Mariska Kortie te spreken over het uitputtende onderzoek dat ze deed om dit boek te kunnen schrijven en hoe ze het voor elkaar kreeg om niet alleen Erasmus, maar ook de tijd waarin hij leefde levendig op papier te krijgen. Zet je schrap, we gaan vijfhonderd jaar terug in de tijd!
Podcast Pompidou – Aflevering 1
Sandra Langereis schreef een ingeleefde biografie over Erasmus als Latijnssprekende netwerker, bijbelgeleerde en vooral als dwarsdenker. Neolatinist Jan Papy las en denkt mee.
Podcast Pompidou – Aflevering 2
Tweede aflevering waarin neolatinist Jan Papy meedenkt..
Artikelen over Sandra Langereis
Sandra Langereis wint de Libris Geschiedenis Prijs 2021
Sandra Langereis is met Erasmus: dwarsdenker de winnaar van de Libris Geschiedenis…
Auteur aan het woord
Bibliotheekcollege over het leven van Erasmus.
Een aantal weken geleden is het boek Erasmus, dwarsdenker van historicus Sandra Langereis verschenen. Een vuistdikke biografie over de welbekende filosoof.
In dit bibliotheekcollege gaat Sandra Langereis in gesprek met Jan de Bas over het leven van Erasmus, zijn literaire erfenis en zijn gedachtegoed, dat sinds vandaag de dag nog steeds actueel is.
Bovendien worden tijdens deze online lezing bijzondere stukken uit de kluis getoond. Bibliotheek Rotterdam beheert namelijk de grootste Erasmuscollectie ter wereld.
Bibliotheekcollege over het leven van Erasmus.
Vrij lezen in de natuur
Documentaire kortfilm (2021). Sandra Langereis, historica en auteur, wandelt en leest voor uit haar biografie Erasmus: Dwarsdenker in de filosofische tuin van museum Erasmushuis in Anderlecht (Brussel).
Productie: filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer, in samenwerking met Humanistisch Verbond en uitgeverij De Bezige Bij.
Concept en algemene coördinatie: Eddy Strauven.
Teksten: Sandra Langereis.
Projectlogo: Charlotte Boeyden.
Regie en realisatie: Bert Lezy en Katja Stonewood (Stonewood Filmhouse).
www.hetzoekendhert.be
Vrij lezen in de natuur
Niet zomaar een boek
Ontmoeting (2021). Na het bekroonde De Woordenaar, een biografie over drukker en uitgever Christoffel Plantijn, publiceerde historica en schrijfster Sandra Langereis in maart 2021 de buitengewone biografie Erasmus: Dwarsdenker (uitgeverij De Bezige Bij).
Filosoof, filoloog en hoogleraar prof. dr. Alexander Roose ontmoet de auteur in museum Erasmushuis in Anderlecht (Brussel), in opdracht van filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer, Antwerpen.
Productie: Het zoekend hert en Stonewood Filmhouse.
Regie: Bert Lezy en Katja Stonewood.
Algemene coördinatie en eindredactie: Eddy Strauven.
Niet zomaar een boek
Erasmus. Dwarsdenker. Een tweegesprek - Spui25
Erasmus wordt beschouwd als sleutelfiguur voor de overgang van middeleeuwen naar moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens.
In dit tweegesprek bevraagt classicus Diederik Burgersdijk biograaf Sandra Langereis over het leven en denken van Erasmus, naar aanleiding van haar nieuwe boek Erasmus. Dwarsdenker.
Erasmus. Dwarsdenker. Een tweegesprek - Spui25
Rotterdamsch Leeskabinet
In gesprek met Berrie Vugts van het Rotterdamsch Leeskabinet vertelt Sandra Langereis hoe ze te werk ging bij het schrijven aan haar monumentale Erasmus-biografie:
“Ik vind het belangrijk dat ik mijn lezer vanaf het allereerste moment ontregel”. Tijdens zijn leven was Erasmus al bezig het beeld dat wij van hem hebben, te regisseren.
“Deze man zou het echt niet gek hebben gevonden dat wij hier vijf eeuwen later over hem zitten te praten”, stelt Langereis.
Erasmus: dwarsdenker verscheen afgelopen maart bij de Bezige Bij en beleeft nu al de derde druk. Deze biografie blijft niet steken bij het klassieke beeld maar is een levendig portret van de mens Erasmus.
Een monument voor de denker noemde EUR-hoogleraar in de ‘Erasmiaanse waarden’ Ronald van Raak het boek: “alles in de geest van Erasmus”.
Met aanstekelijk enthousiasme spreekt Langereis in dit interview over Erasmus’ gevoel voor humor, zijn zelfbeeld als bastaardkind, en uiteraard over zijn rol als schrijver en bijbelvertaler.
En, voor Rotterdammers niet onbelangrijk: Langereis is ervan overtuigd dat Erasmus wel degelijk in Rotterdam werd geboren.
Rotterdamsch Leeskabinet
Arminius Zomerzondaglezingen
Erasmus is een van de grootste schrijvers en denkers van Nederland en België, en zelfs van heel Europa. Hij verpersoonlijkt de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. Erasmus’ duizenden brieven over onderwerpen als gewetensdwang en drukpersvrijheid hebben niets aan zeggingskracht ingeboet.
Het grootste deel van Erasmus’ leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Sandra Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal recht doet door zijn enorme briefwisseling op de voet te volgen en de wording van zijn complete literaire erfenis te beschrijven. Ze toont hem als de sprankelende auteur van de Lof der zotheid en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met inquisiteurs als met Luther. Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een bewogen tijdvak: een eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid. Deze rijke biografie maakt de actualiteit van geschiedenis invoelbaar. Sandra Langereis laat je tijdens deze Zomerzondaglezing kennis maken met een Erasmus die je nog niet kende.
Arminius Zomerzondaglezingen
Een inspirerende ontmoeting
Door: Sandra Langereis
Erasmus in klaprozenhemd. In 2013 zie ik dit verrassende portret van kunstenaar Neel Korteweg voor het eerst, in haar tentoonstelling Erasmus van Amsterdam. Het overrompelt me. Ik ken natuurlijk die iconische portretten van Matsys, Holbein en Dürer, waarin we Erasmus op afstand mogen bewonderen, van opzij, als de deftige geleerde die opgaat in zijn serieuze schrijfwerk. Opeens kijkt Erasmus mij frontaal aan. Uitdagend. Ik krijg zelfs de neiging terug te praten. Wie bén jij?
Ik was toen al een tijd van plan als historicus over Erasmus te schrijven. Dat het een echte biografie moest worden, waarmee ik mezelf zou opleggen dat héle leven van geboorte tot dood te behandelen, was een voornemen waarvan ik als ervaren biograaf wist dat het me een optimaal inzicht in de wording van heel zijn enorme oeuvre zou geven, maar ik moest er evengoed diep adem voor halen. Het zien van Neels inspirerende portretten sterkte mij in de overtuiging dat het mogelijk moest zijn een compleet nieuw beeld van een tot nu toe ongekende Erasmus te presenteren in een nieuwe biografie. Zij schilderde Erasmus zo oorspronkelijk, zo anders dan het geijkte beeld dat we van hem hebben. Erasmus heeft bij leven zelf willen bepalen hoe wij hem mogen zien. Daarom droeg ’s werelds eerste bestsellerauteur Matsys, Holbein en Dürer op zijn portret te schilderen. En daarom besloot hij zijn eigen biograaf te zijn, en drie autobiografieën te schrijven. In mijn biografie ERASMUS: dwarsdenker neem ik de regie van Erasmus over. Ook door op het boekomslag het iconische Erasmusportret te vervangen door het beeld van Neel Korteweg.
Twee maanden na het uitkomen van ERASMUS: dwarsdenker bezoek ik Neel Korteweg in haar Amsterdamse atelier, om Neel zelf te laten vertellen over haar Erasmus in klaprozenhemd. ‘Ik ben enorm intensief met Erasmus bezig geweest. Met het lezen van zijn boeken en brieven, met schilderen en tekenen. Het begon 35 jaar geleden met een vraag van mijn vader of ik een Erasmusportret wilde schilderen. Later bezocht ik Bazel en vanaf dat moment kroop ik jarenlang in de huid van Erasmus. Ik portretteerde Erasmus in winterjas, Erasmus net uit bad, Erasmus na een lange reis.’ Waarom is Erasmus in klaprozenhemd zo bijzonder? ‘Op een gegeven moment wilde ik hem schilderen als jongen – terwijl we helemaal geen contemporaine afbeeldingen van de jonge Erasmus hebben. Erasmus in klaprozenhemd toont een verliefde jongen met doorgezoende lippen. En met klaprozen op zijn hemd die natuurlijk vreedzaamheid uitdrukken, maar ook zinnelijkheid. In dit portret wilde ik mijn vermoeden van een zinnelijke Erasmus tot uitdrukking brengen. Een Erasmus over wie je nooit iets las, over wie niemand zich durfde uit te spreken, maar die zich toch leek te tonen in zijn brieven.’ We hebben het samen over Erasmus’ beroemde brieven aan Servaas. En over Erasmuskenners van vroeger en nu die niet konden waarnemen – of wilden aanvaarden – dat die brieven best eens uitdrukkingen van verliefdheid zouden kunnen bevatten. Erasmus in klaprozenhemd staat op de ezel. Licht weerkaatst op de ruwe textuur. ‘Ik schilderde deze jonge Erasmus doelbewust over een heel oud doek met een portret van mijn jeugdliefde’, bedenkt Neel zich opeens, kijkend naar de dik opeengehoopte verflagen. ‘In de loop der jaren had ik er het portret van een ideale geliefde van gemaakt door favoriete lichaamsdelen van vrienden en bewonderden in het beeld te verwerken. Erasmus’ nek bewaart aan dat oude doek de herinnering. Op die plek zijn ooit wel honderden halzen van geliefden over elkaar geschilderd.’ Aha, de kunstenaar zit zelf verstopt in het kunstwerk. Zoals ook de biograaf verstopt zit in de biografie.
Nieuwsbrief
Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe titels, aanbiedingen en prijsvragen.
Dank voor uw inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Het enige dat u nog hoeft te doen is uw eventuele inschrijving bevestigen door in uw mail op de bevestigingslink te klikken.