Ronald Giphart

Ronald Giphart (1965) debuteerde in 1992 met de roman Ik ook van jou , een instant klassieker in de Nederlandse literatuur. Daarna volgden onder meer de romans Giph , Phileine zegt sorry , Ik omhels je met duizend armen , Troost , IJsland , Harem en Lieve . Zijn novelle Gala , het Boekenweekgeschenk van 2003, verscheen in een oplage van 780.000 exemplaren. In 2012 verscheen de verhalenbundel De wake , waar hij hoge ogen mee gooide. Voor zijn oeuvre ontving Giphart in 2004 de C.C.S. Croneprijs, de tweejaarlijkse literatuurprijs van de stad Utrecht. Zijn roman Alle tijd werd alom lovend ontvangen en meermaals herdrukt. In juni 2020 publiceerde Giphart Wie waarlijk leeft , een liefdevol en onverbloemd portret van zijn feministische moeder Wijnie Jabaaij. In 2021 verscheen zijn novelle Applaus: liefde in tijden van corona , bedoeld als ode aan de zorg en steun in de rug van lokale boekhandels. Zijn laatste roman, Nachtangst verscheen in 2021.

Aan tafel bij 'De Bezige Bij Podcast'

Ronald Giphart (1965) debuteerde in 1992 met de roman Ik ook van jou, een instantklassieker in de Nederlandse literatuur. Daarna volgden onder meer de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen, Troost, IJsland en Lieve. Zijn novelle Gala, het Boekenweekgeschenk van 2003, verscheen in een oplage van 780.000 exemplaren. Recentere romans zijn Harem en Alle tijd, boeken die alom lovend werden ontvangen en meermaals zijn herdrukt. In juni 2020 publiceerde Giphart Wie waarlijk leeft, een liefdevol en onverbloemd portret van zijn feministische moeder Wijnie Jabaaij, Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. In 2021 verscheen Gipharts novelle Applaus: liefde in tijden van corona, bedoeld als ode aan de zorg en als steun in de rug van lokale boekhandels.

Zijn nieuwste roman, Nachtangst, verscheen in november 2021. Daarin draait het om de van oorsprong Nederlandse schrijver P.J. Weber. In New York kan Weber niet van zijn pen alleen leven. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, doet hij administratieve klussen voor een bedrijf. In de nachtelijke uren stuurt Weber vanuit het kantoor waar hij werkt per mail lange brieven aan zijn Amerikaanse agente. Op een avond wordt er ingebroken in het afgelegen pand. Terwijl de angst te worden ontdekt hem in een wurggreep houdt en de inbrekers steeds dichterbij komen, begint Weber aan een testament, een bekentenis wellicht. Hij vertelt over het huwelijk en de dood van zijn ouders, het schrijverschap, zijn zoon in Nederland, seksueel misbruik en de beschutting van taal. ‘Ik leef waar ik schrijf. Home is where my cursor blinks.’

—–
Productie: Katrijn van Hauwermeiren, Merijn Hollestelle en Romanee Rodriguez

Montage: Romanee Rodriguez

Muziek: Peter van de Witte

Fuck Wijn

 

Fuck Wijn is een educatieve podcast over bier van Ronald Giphart en Ronald van de Streek. Elke aflevering behandelen we, samen met bijzondere gasten, één bierstijl door de klassieker en de moderne variant te proeven. Drink en luister mee door het bierpakket te bestellen.