Non-fictietips
Ben je op zoek naar het perfecte geschenk voor de feestdagen? Geef een boek cadeau! Je geeft ermee stof tot nadenken, een lach op het gezicht, of zelfs dat steuntje in iemands rug. De Bezige Bij hoopt je te kunnen inspireren met onze prachtige non-fictie. Wat dacht je van de volgende tips?
Onze non-fictietips voor de feestdagen
Erasmus: dwarsdenker
Bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs
Erasmus is een van de grootste auteurs van Nederland en België, en zelfs van heel Europa. Hij verpersoonlijkt de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. Het grootste deel van Erasmus’ leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Sandra Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal recht doet door zijn enorme briefwisseling op de voet te volgen en de wording van zijn complete literaire erfenis te beschrijven.
‘Deze ambitieuze biografie maakt van Erasmus een mens van vlees en bloed.’ Trouw
Brieven aan Camondo
Auteur van ‘De haas met ogen van barnsteen’
De joodse bankiersfamilie Camondo vestigde zich in de jaren 1870 in Parijs. Ze betrokken een spectaculair stadspaleis aan het Parc Monceau, enkele deuren naast het huis van de familie Ephrussi – bekend uit De haas met ogen van barnsteen. Dwalend door het huis brengt Edmund de Waal aan de hand van de voorwerpen, het meubilair en de kunst het huis en haar bewoners tot leven. De brieven die hij schrijft aan Camondo vormen een monument voor een unieke familie: toonaangevend in hun tijd, maar vermorzeld door de geschiedenis.
‘Opnieuw heeft De Waal een wonderschoon boek geschreven over een bijzondere familiegeschiedenis.’ ***** NRC Handelsblad
Revolusi
Het boek over de dekolonisatie van Indonesië, toegankelijk op papier gezet door David Van Reybrouck
Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.
‘Een overrompelende ervaring.’ Adriaan van Dis
De fundamenten
Een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis
Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt. De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven.
‘Een pamflet als een klaroenstoot. De sirene van Ramsey Nasr verdient het gehoord te worden, dubbel en dwars.’ NRC Handelsblad
Antwerpen
Wervelende geschiedschrijving over een grootse stad
Met Antwerpen ontsluit bestsellerauteur Michael Pye het verhaal van een stad die tegen alle verwachtingen in opkwam als het kloppend hart van de zestiende eeuw, en in korte tijd de wereld wist te veranderen. Eén ding is volgens Pye zeker: zonder de Antwerpse geschiedenis zou vandaag niets hetzelfde zijn.
‘Dit boek is een geschenk. Wat u nog niet wist, leert u hier. Een rasverteller.’ Jeroen Olyslaegers
De kracht van vrouwen
Een oproep tot actie in het gevecht tegen seksueel geweld
In het door oorlog verscheurde Congo behandelt de onverschrokken voorvechter van vrouwenrechten Denis Mukwege slachtoffers van verkrachting. Corruptie, wreedheden en onverschilligheid houden de conflicten al decennialang in stand, en verkrachting van vrouwen wordt ingezet als oorlogstactiek. Niet alleen in Congo, maar overal ter wereld worden vrouwen mishandeld. Mukwege zet zich ondanks meerdere aanslagen op zijn leven onverminderd in voor zijn missie: dit geweld tegen vrouwen een halt toeroepen.
Jaguarman
Een zoektocht naar de verborgen krachten van Suriname
De geschiedenis van Suriname is er een van duisternis en slavernij, maar wie goed zoekt vindt ook veel hoop en levenskracht. Raoul de Jong zelf is het levende bewijs: zijn voorouders hebben op de een of andere manier overleefd. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land, en beseft hij hoeveel ieder mens daarvan kan leren.
‘Een bedwelmend boek.’ de Volkskrant
Waarom vrouwen minder werken dan mannen
Een aanstekelijk pleidooi dat iedereen zou moeten lezen
Nederland behoort tot de welvarendste landen ter wereld, maar daar profiteert vooral de ene helft van de bevolking van: de mannen. Op de werkvloer, en ook daarbuiten, zijn mannen de norm. Ondanks hun betere prestaties op school en tijdens hun studie werken vrouwen veel minder dan mannen – en voor datzelfde werk krijgen zij doorgaans minder betaald. Hoe komt het toch dat deze patronen in Nederland zo hardnekkig zijn en zich zo moeilijk laten uitroeien? En wat zijn de gemiste kansen voor vrouwen én mannen, zolang we ons niet los worstelen van deze ingesleten gewoontes?
‘Een alarmerend, confronterend en goudeerlijk pleidooi.’ Fidan Ekiz
Van muur tot muur
Een ambitieuze geschiedenis van de wereldpolitiek
Het jaar 1989 luidde een nieuwe periode van vrijheid en welvaart in. Dertig jaar later lijkt dit gouden tijdperk voorbij. Waar ging het mis? Hoe kan het dat het ideaal van globalisering en van internationale verbondenheid teloorging? Jonathan Holslag navigeert langs de kalme zeeën en kolkende stromen die de wereldpolitiek sinds 1989 gekend heeft. Hij vertelt hoe de westerse hegemonie ten onder ging aan groeiend consumentisme, ongelijke handel en halfbakken diplomatieke betrokkenheid. Holslag laat zien hoe tegelijkertijd andere machten, zoals China en Rusland, konden groeien.
‘Een toegankelijke, beknopte maar gelaagde wereldgeschiedenis van de afgelopen drie decennia.’ HUMO
Geen tijd verliezen
De biografie van een kunstenares die met alle normen brak
‘In Geen tijd verliezen schetst Jolande Withuis met een schat aan materiaal het leven, de liefdes, de vriendschappen en de lange, veelzijdige loopbaan van een van Nederlands meest gerenommeerde beeldend kunstenaressen. Het resultaat is een springlevend en aangrijpend portret van een begaafde, fascinerende en moedige vrouw.
‘Een prachtige biografie.’ de Volkskrant
De boekhandelaar van Florence
Een meeslepend verhaal over ‘de koning der boekhandelaren’
Halverwege de vijftiende eeuw werd gezegd dat alle wijsheid van de wereld in Vespasiano da Bisticci’s boekwinkel in Florence te vinden zou zijn. Daar werden prachtige manuscripten voor de Europese elite geproduceerd en belangrijke werken uit de klassieke oudheid herontdekt en verspreid. De winkel trok de grootste denkers van de stad aan. Dan arriveert er in 1476 een nieuwe techniek in Florence: de drukpers.
‘Een indrukwekkend verhaal over het gouden tijdperk van Florence, de bakermat van de Italiaanse renaissance. King leeft zich heerlijk uit in allerlei verbazende anekdotes en weetjes.’ Trouw
Moederland
In Moederland. De jonge jaren van Máxima Zorreguieta laat Marcia Luyten zien hoe koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland. Door de grote geschiedenis van een land dat droomde van glorie, en door de kleinere geschiedenis van een familieband, hoge verwachtingen en onvoorwaardelijke vriendschap. Máxima waagt de oversteek van Buenos Aires naar Wall Street en de jetset van Manhattan, maar pas nadat een persoonlijke strijd is geleverd.
‘Het belangrijkste boek over Máxima is dat van Marcia Luyten.’ NRC Handelsblad
Het boek Daniel
Hoe een eenling een zondebok werd
In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van Chris de Stoops oom Daniel af. In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende opgerold, die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te hebben. De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders.
‘Haarfijn fileert hij de banaliteit van de brute, haast achteloze roofmoord.’ **** de Volkskrant
Nieuwsbrief
Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe titels, aanbiedingen en prijsvragen.
Dank voor uw inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Het enige dat u nog hoeft te doen is uw eventuele inschrijving bevestigen door in uw mail op de bevestigingslink te klikken.