Van der Leeuw-lezing 2021 wordt gesproken door Stefan Hertmans

De 39ste Van der Leeuw-lezing zal op 19 november 2021 worden uitgesproken door schrijver Stefan Hertmans. ‘Van wie is de verbeelding?’ is de centrale vraag die Hertmans hierin stelt. In een samenleving waarin iedereen meer en meer de eigen identiteit opeist, kun je je afvragen: is het aan ons om te bepalen hoe anderen over ons denken? Dat raakt volgens Hertmans het hart van de literatuur, wier bestaansrecht zo ongeveer de inleving in de ander is.

Vorig jaar verscheen Hertmans’ nieuwe roman ‘De opgang. Hierin komt de lezer huiveringwekkend dicht bij een politiek drama, dat ook een huwelijksdrama was. Net als in ‘Oorlog en terpentijn’ en ‘De bekeerlinge’ blijkt Hertmans opnieuw verbonden met een verhaal dat aan belangrijke historische gebeurtenissen raakt en opnieuw brengt het zijn verbeelding en pen op briljante wijze in beweging.

De Van der Leeuw-lezing is een initiatief van de stad Groningen, de provincie Groningen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Stichting Martinikerk en de Volkskrant. Voor meer informatie kunt u terecht op de website.

Gerelateerde artikelen

De Storytel Awards

Luisterboekenfans zijn er zeker bekend mee: de Storytel Awards. Voor…

Nieuws
Lees meer