Paranoia: Een toneelstuk naar de novelle van Willem Frederik Hermans – 28, 29, 30 oktober 2022

Adres: The Merchant House, Herengracht 254, Amsterdam

Kaarten online: www.merchanthouse.nl/paranoia

Beperkte zitplaatsen. Duur: 1 uur (gespeeld in het Nederlands).

‘Aan alle kanten ben ik omsingeld. Hoe moet ik mij verdedigen?’

Een man, achtervolgd door de oorlog, brengt de oorlog naar zijn huis. Paranoia is de allereerste toneelbewerking van de novelle van Willem Frederik Hermans uit 1948 (opgenomen in de novellebundel Paranoia uit 1953, samen met Het behouden huis). Hoe leven we met geweld? Hoe leven we met elkaar? Deze thrillerachtige bewerking – intiem uitgevoerd in de stijlkamer van een grachtenpand – verbindt Hermans’ meeslepende novelle met onze tijd.

Dit nieuwe stuk is het regiedebuut van Inge-Vera Lipsius en wordt gespeeld door een jong ensemble. Het is gemaakt in het kader van het Hermans-jubileumjaar. Het wordt opgevoerd in The Merchant House (TMH), een kunstruimte/galerie voor hedendaagse kunst opgericht door Marsha Plotnitsky. Ieder project bij TMH poogt dringende vragen in de kunst aan de orde te stellen en doet dat door uitgebreide tentoonstellingen, evenementen en publicaties samen te brengen.

Regie en bewerking: Inge-Vera Lipsius

Spel: Valentijn de Jonge, Guusje te Pas, Jasper van der Pijl, Frans Limburg

Trigger warning: Thema’s als geweld/mishandeling. Wordt in schemerlicht gespeeld in een afgesloten ruimte en bevat plotse, harde geluiden.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en het Amarte Fonds.

Gerelateerde artikelen