Onderzoeksbeurs NIAS-KNAW en literaire tournees voor Hagar Peeters

Het najaar van 2019 staat voor Hagar Peeters in het teken van zowel haar bejubelde debuutroman Malva (2015) als haar nieuwe dichtbundel De schrijver is een alleenstaande moeder (verschijnt 19 september). Malva is bekroond met de Gouden Boekenuil 2016 en is in zes talen vertaald.

Afgelopen week was Hagar Peeters in Bogotá, waar zij optrad op internationaal literatuurfestival ‘Los líneas en su mano’, ter promotie van de vertaling van Malva in Colombia. In oktober zal ze een bezoek brengen aan Chili (Santiago, Valparaíso en Isla Negra) en, op uitnodiging van haar Amerikaanse uitgever, aan Los Angeles en San Francisco. Ze zal optreden op verschillende literatuurfestivals, waaronder ‘Feria Internacional de Poesía Santiago’ en ‘LitQuake’.

Daarnaast werkt Hagar Peeters dit academisch jaar een semester lang op uitnodiging van het Letterenfonds en NIAS-KNAW als writer in residence in Amsterdam. Van 1 september 2019 tot 1 februari 2020 zal ze op het NIAS haar onderzoek naar de verhouding tussen schrijverschap en alleenstaand moederschap voortzetten. Dit ten behoeve van een trilogie, die zowel gestoeld is op wetenschappelijk onderzoek als op ervaringen van haarzelf en haar moeder, zowel van binnenuit beschreven als van buitenaf bekeken. Op 19 september verschijnt het eerste deel van dit drieluik, de dichtbundel De schrijver is een alleenstaande moeder. Het vervolg zal bestaan uit proza-exercities en filosofische beschouwingen.