Jolande Withuis wordt erelid Nederlandse Sociologische Vereniging

De Nederlandse Sociologische Vereniging heeft Jolande Withuis benoemd als erelid. “Haar spraakmakende biografieën over verzetsstrijder Pim Boellaard, koningin Juliana, en kunstenares Jeanne Bieruma Oosting getuigen van een diep inzicht in menselijke drijfveren en psychologische processen, in combinatie met een brede kennis van historische en maatschappelijke ontwikkelingen en dynamiek,” aldus de NSV. De vereniging wil hiermee de waardering uitdrukken voor de wijze waarop Withuis sociologische inzichten gebruikt in haar werk als schrijfster.

Withuis behaalde in 1980 haar bachelor in sociologie, en promoveerde in 1990 aan de Radboud Universiteit. Eerder dit jaar werd haar aangrijpende portret van het leven van Jeanne Bieruma Oosting, Geen tijd te verliezen, opgenomen in de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs. In 2023 verschijnt haar nieuwe boek Vrouw en vrijheid, een betoog voor een kritischer feminisme, dat is gebaseerd op de Huizingalezing die Withuis in 2018 uitsprak.

De benoeming van Withuis als erelid gaat gepaard met het honderd jaar bestaan van de Nederlandse sociologie. Onder de eerder benoemde ereleden valt PvdA politicus Hilda Verweij-Jonker, die als eerste vrouw promoveerde als socioloog in 1945. Het erelidmaatschap wordt op 1 december 2022 uitgereikt tijdens het jaarlijkse NSV Actualiteitencollege bij het Sociaal Cultureel Planbureau in Den Haag.

Gerelateerde artikelen