‘Zakenprins’ van Michiel Couzy en Maarten van Dun op de shortlist van de Brusseprijs 2022

Zakenprins. De jacht naar succes van Bernhard van Oranje van Michiel Couzy en Maarten van Dun is geselecteerd voor de shortlist van de Brusseprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. De Brusseprijs 2022 wordt uitgereikt op 18 juni in een live-uitzending van het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen.

“We hebben moeten kiezen uit een enorm en gevarieerd aanbod. Deze veelzijdige shortlist reflecteert dat ook: in de variatie van onderwerpen, maar ook in de verschillende journalistieke stijlen”, zegt juryvoorzitter en coördinator onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur en NOS Nieuws Joost Oranje. “We zien klassieke onderzoeksjournalistiek, dwingend persoonlijk relaas, maar ook historisch perspectief, verbonden aan de actualiteit. Met recht een rijk aanbod en de jury kijkt uit naar de beraadslaging die uiteindelijk een winnaar moet gaan opleveren. Met deze vijf boeken weten we in ieder geval nu al dat die winnaar van hoge kwaliteit zal zijn.”

De jury heeft verder besloten één boek dat nipt de shortlist niet haalde nu reeds een eervolle vermelding te geven: De strijd om Bali van Anne-Lot Hoek. Tussen de vele boeken rond het Indonesisch-Nederlands koloniale verleden springt dit werk er volgens de jury uit. “Het is een indrukwekkend onderzoek dat een schokkend beeld schetst van de koloniale strijd op het eiland Bali. Een eiland dat de meeste Nederlanders kennen van schoonheid en vakantie, maar waarachter een duister Hollands verleden schuilt. Bewonderenswaardig en confronterend hoe Anne-Lot Hoek dat blootlegt”.

Gerelateerde artikelen