© Stephan Vanfleteren

Bart Chabot wint Littéraire Witteprijs 2022

De 22ste editie van de tweejaarlijkse Littéraire Witteprijs 2022 is toegekend aan Bart Chabot met zijn roman Hartritme (De Bezige Bij, 2021). De jury is unaniem tot oordeel gekomen dat dit ontroerende verhaal van een langdurige vriendschap met drie mannen kan worden gezien als de kroon op Chabots literaire oeuvre, dat onder meer uit vele dichtbundels, een biografie en twee andere romans bestaat.

Hartritme vormt samen met zijn eerder verschenen Mijn vaders hand (De Bezige Bij, 2020) het voorlopig slotstuk van de symfonie van een bewogen leven dat bestaat uit een hechte familie en diepgaande vriendschappen met Herman Brood, Jules Deelder en Martin Bril. Dankzij deze familiale banden en vriendschappen weet de verteller zich los te vechten van zijn verdrietige jeugd en vindt hij uiteindelijk de weg in zijn leven als podiumdier, BN’er en televisiepersonality naar literair schrijverschap.

De Littéraire Witteprijs
De Littéraire Witteprijs werd voor het eerst in 1977 toegekend aan Hella Haasse (Een gevaarlijke verhouding of Daal- en Bergse brieven). In 2020 won Alfred Birney (Niemand bleef, Dagboek van Meneer B. 2005-2011). De prijs bestaat uit een bedrag van 5000 euro, een kunstwerk en een oorkonde.

Criteria
In aanmerking komen alleen in het Nederlands geschreven teksten die ofwel een Haags thema hebben of die zijn geschreven door iemand die uit Den Haag komt of die zich hier heeft gevestigd. De jury heeft de winnaar geselecteerd uit achtenveertig werken die tussen augustus 2019 en eind juli 2021 zijn verschenen.

Alle genres passeerden de revue: poëzie, korte verhalen, romans, historische romans, geschiedenisboeken, essays en heel veel boeiende en goed geschreven levensverhalen.

De Littéraire Wittprijs 2022 wordt toegekend door het College van Bestuur van Sociëteit De Witte op aanbeveling van een jury die bestaat uit Hildelies Pennington de Jongh (voorzitter), Isabel Gen en Ruud Hisgen.

Frederik van Nouhuys, voorzitter College van Bestuur: “Dit boek is niet alleen een kroon op het werk van Chabot, maar ook het perfecte werk om het 240-jarig bestaan van De Witte te vieren, omdat dit boek de onschatbare waarde beschrijft van duurzame verbinding tussen mensen.”

Meer informatie over de Littéraire Witteprijs 2022: klik hier voor het artikel van het Witteblad.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking zal plaatsvinden op woensdag 30 maart 2022 op Sociëteit De Witte aan het Plein in Den Haag, onder voorbehoud van coronaregels.

Sociëteit De Witte
De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, opgericht in 1782, is een besloten vereniging die al ruim twee eeuwen een markante positie in het Haagse sociale leven inneemt. ‘De Witte’ is gehuisvest in een monumentaal pand aan het Plein en beschikt in Schevingen over een zomerresidentie. De ruim 3.300 leden zijn op tal van fronten actief, waarbij cultuur en literatuur een belangrijke rol spelen. Dit jaar bestaat Sociëteit De Witte 240 jaar.

Gerelateerde artikelen