Bart Chabot
© Anton Corbijn

Bart Chabot

Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Chabot denkt, denkt aan beweging. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die zijn vastgelegd in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In 1981 debuteerde hij met de dichtbundel Popcorn. In 1989 debuteerde Chabot in het theater met Remco Campert en Jan Mulder, in 1998 begon hij een theatertournee met Herman Brood en Jules Deelder en van 2005 t/m 2008 toerde hij met Martin Bril en Ronald Giphart. Chabot beleefde zijn literaire doorbraak naar het grote publiek met zijn vierdelige biografie over Herman Brood. In 2007 ontving hij de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren.
In 2009 verschenen twee lijvige delen verzamelde gedichten onder de titel Greatest Hits. In 2011 verscheen Diepere lagen, een aangrijpend en zeer persoonlijk relaas over de eerste verschijnselen, diagnose, verloop en de behandeling van de ziekte die hem trof. Eind oktober 2013 verscheen Triggerhappy, waarmee Bart Chabot debuteerde als romanschrijver. Ter ere van zijn zestigste verjaardag koos Bart Chabot in 2014 zestig verhalen, gedichten en fragmenten uit zijn oeuvre. Hij bekeek zijn werk opnieuw, bewerkte, kortte in en herschreef en zo ontstond de bloemlezing Zestig.
In 2016 verscheen zijn tweede roman Easy Street, een heerlijk chabotioaans verhaal in de traditie van de Murder Ballad.
Maar Bart Chabot begon zijn carrière als dichter en nog altijd is poëzie de vorm waar hij met grote regelmaat naar teruggrijpt. In februari 2018 verscheen dan ook een gloednieuwe en lijvige poëziebundel van deze dichter pur sang: Hosanna dagen.
In 2020 verscheen het alom lovend ontvangen mijn vaders hand. In deze onthutsende roman kijkt Bart Chabot zijn jeugd eindelijk in de ogen. Hartritme, dat in 2021 verscheen, is een overrompelend vervolg op mijn vaders hand. In 2023 verscheen de roman Engelenhaar, waarin hij de lezer opnieuw meeneemt naar een leven vol rock-'n-roll, naar een verloren tijd.
Bart Chabot is co-auteur van het Boekenweekgeschenk 2024, Gezinsverpakking, en schreef voor dezelfde Boekenweek de poëziebundel Ooievaarsblues.
In 2022 won Bart Chabot de laatste Jip Golsteijn Journalistiekprijs voor zijn interview met Golden Earring-zanger Barry Hay. Zijn werk werd bekroond met de Littéraire Witteprijs 2022.

‘De dichter verliest zichzelf door zich te vinden en vindt zichzelf door zich te verliezen. Dat alles is bij Bart Chabot het geval.’ – Gerrit Komrij

Artikelen over Bart Chabot