Anne-Lot Hoek genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022

Met De strijd om Bali is Anne-Lot Hoek opgenomen in de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs. “Geïnterviewde betrokkenen brengen het verhaal van Bali tot leven”, aldus de Jury. De strijd om Bali werd samen met vijf andere titels gekozen uit meer dan driehonderd historische boeken.

Anne-Lot Hoek is journaliste en historica. Voor haar werk over Indonesië ontving ze als promovenda aan de Universiteit van Amsterdam de ASH Valorisation Prize 2020. De strijd om Bali is haar debuut, daarnaast schrijft ze onder andere voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en De Lage Landen.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog brak er een ongekend hevige guerrillastrijd uit in Bali. De strijd om Bali vertelt de geschiedenis van dit ontluisterende verhaal over onderdrukking, verzet, vriendschap en verraad dat onlosmakelijk is verbonden met het imperiale verleden, maar ook met de kern van de Nederlandse dekolonisatiepolitiek. Anne-Lot Hoek doet dit aan de hand van ruim 120 interviews op Bali en in Nederland, uitvoerig archiefonderzoek, brieven en memoires. Zo dringt ze door tot in de haarvaten van het koloniale systeem. De Libris Geschiedenis Prijs wordt ieder jaar in oktober uitgereikt aan historische titels die het algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het gaat om een boek op basis van gedegen historisch onderzoek, met een uniek onderwerp en dat het boek prettig leest. Er is een bedrag van 20.000, – verbonden aan de prijs. Dit jaar is Thom de Graaf juryvoorzitter. Op 30 oktober zal hij de prijs uitreiken bij radioprogramma OVT.

Klik hier voor meer informatie over De strijd om Bali.

Gerelateerde artikelen