100ste geboortedag Hermans
Op 1 september 2021 is het 100 jaar geleden dat Willem Frederik Hermans werd geboren. Vandaag, aan de vooravond van dit eeuwfeest, onthullen Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, en Guy Verhofstadt, oud-premier van België en thans Europarlementariër, samen met de familie van Hermans in De Nieuwe Kerk een gedenksteen ter ere van de schrijver en zijn oeuvre.
De onthulling van de gedenksteen, die is ontworpen door Piet Schreuders en uitgevoerd door Henk Welling, is het officiële startschot van het Willem Frederik Hermans-jubileumjaar, een jaar met een keur aan evenementen en uitgaven. Op 1 september 2022 wordt dit jaar afgesloten met een grootse viering in De Nieuwe Kerk te Amsterdam, met de aanbieding van het laatste, 24ste deel van Hermans’ Volledige Werken.
Evenementen en uitgaven in het jubileumjaar:
- Vandaag, op 31 augustus, verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij deel 21 van de Volledige Werken. Het volgende deel 22 verschijnt begin december van dit jaar en de twee laatste delen volgen in 2022. Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Hermans verschijnt tevens een nieuwe, uitgebreide druk van De liefde tussen mens en kat.
- Op 1 september verschijnt bij De Bezige Bij het luisterboek van De donkere kamer van Damokles, ingesproken door de bekende (stem)acteur Peter Blok.
- Vanaf 2 september a.s. zal er op de website Neerlandistiek.nl, in samenwerking met het Willem Frederik Hermans instituut, tot en met 1 september 2022 elke dag een citaat van Hermans worden gepubliceerd, uitgezocht door 52 schrijvers, docenten, recensenten en Hermans-kenners. Hier is een essaywedstrijd aan verbonden. De eerste prijs wordt door het WFHi uitgereikt tijdens het eindfeest van het jubileumjaar op donderdag 1 september 2022.
- Het Eye Filmmuseum zal vanaf 10 september a.s. een retrospectief tonen van alle verfilmingen van boeken en verhalen van Hermans. Zie de website van EYE.
- Filmregisseur Erik Lieshout maakt voor de VPRO een zesdelige podcastserie, die voorjaar 2022 gepubliceerd wordt onder de titel Ik heb altijd gelijk – zoeken naar de echte Willem Frederik Hermans. De podcast bestaat uit een combinatie van hoorspel en radiodocumentaire, waarin de zwerftocht van hoofdpersoon Lodewijk Stegman uit Ik heb altijd gelijk door het Amsterdam van 1950 aanleiding is om de Nederlandse samenleving van vandaag onder de loep te nemen. Daarnaast zoekt deze serie naar de ware aard van de schrijver en persoon Willem Frederik Hermans, die uit deze zoektocht niet als zogenaamde gelijkhebber, maar juist als tedere romanticus en schrijver van wereldformaat naar voren zal komen.
- In de loop van het jaar wordt op feestelijke wijze een buste van Willem Frederik Hermans in het Barlaeus Gymnasium te Amsterdam geplaatst. De buste is gemaakt door de kunstenares Sylvia Quiël, echtgenote van Carel Willink, vriend van Hermans.
- In het Fotomuseum in Den Haag zal vanaf augustus 2022 tot februari 2023 een tentoonstelling plaatsvinden over Hermans als fotograaf, begeleid door een catalogus. Veel van Hermans’ omvangrijke fotowerk is nooit vertoond. Zo zijn er bijna 10.000 dia’s aangetroffen, nauwkeurig door hem gecatalogiseerd.
- Het WFHi ontwerpt samen met Amsterdam University Press, het Literatuurmuseum en Huygens KNAW een digitale en analoge onderwijsmodule over het werk van Hermans, bedoeld voor leerlingen en docenten in het middelbaar onderwijs. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van nieuwe kennis die opgedaan is bij het wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van de Volledige Werken.
- Bij uitgeverij Atlas Contact zal in november van dit jaar een begin gemaakt worden met de editie van de gehele briefwisseling tussen Hermans en de Vlaamse auteur Gust Gils, door René Franken.
- Eind 2022 zullen Max Pam, Hans Renders en Piet Schreuders een rijk geïllustreerde uitgave publiceren bij uitgeverij De Harmonie, gebaseerd op grondige studie van het dertig meter strekkende Hermans-archief in bruikleen bij de Koninklijke Nationale Bibliotheek.
- Op 1 september 2022 wordt het jubileumjaar afgesloten met een grootse viering in De Nieuwe Kerk te Amsterdam, met de aanbieding van het laatste, 24ste deel van Hermans’ Volledige Werken.