Introductie

© Anton Corbijn

Bart Chabot

Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Chabot denkt, denkt aan beweging. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die zijn vastgelegd in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In 1981 debuteerde hij met de dichtbundel Popcorn. In 1989 debuteerde Chabot in het theater met Remco Campert en Jan...Lees meer

Biografie

Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Chabot denkt, denkt aan beweging. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die zijn vastgelegd in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In 1981 debuteerde hij met de dichtbundel Popcorn. In 1989 debuteerde Chabot in het theater met Remco Campert en Jan Mulder, in 1998 begon hij een theatertournee met Herman Brood en Jules Deelder en van 2005 t/m 2008 toerde hij met Martin Bril en Ronald Giphart. Chabot beleefde zijn literaire doorbraak naar het grote publiek met zijn vierdelige biografie over Herman Brood. In 2007 ontving hij de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren.
In 2009 verschenen twee lijvige delen verzamelde gedichten onder de titel Greatest Hits. In 2011 verscheen Diepere lagen, een aangrijpend en zeer persoonlijk relaas over de eerste verschijnselen, diagnose, verloop en de behandeling van de ziekte die hem trof. Eind oktober 2013 verscheen Triggerhappy, waarmee Bart Chabot debuteerde als romanschrijver. Ter ere van zijn zestigste verjaardag koos Bart Chabot in 2014 zestig verhalen, gedichten en fragmenten uit zijn oeuvre. Hij bekeek zijn werk opnieuw, bewerkte, kortte in en herschreef en zo ontstond de bloemlezing Zestig.
In 2016 verscheen zijn tweede roman Easy Street, een heerlijk chabotioaans verhaal in de traditie van de Murder Ballad.
Maar Bart Chabot begon zijn carrière als dichter en nog altijd is poëzie de vorm waar hij met grote regelmaat naar teruggrijpt. In februari 2018 verscheen dan ook een gloednieuwe en lijvige poëziebundel van deze dichter pur sang. In januari 2020 verschijnt mijn vaders hand. In deze onthutsende roman kijkt Bart Chabot zijn jeugd eindelijk in de ogen.

‘De dichter verliest zichzelf door zich te vinden en vindt zichzelf door zich te verliezen. Dat alles is bij Bart Chabot het geval.’ – Gerrit Komrij

Contact

Voor bibliotheken: 
Stichting Schrijvers School Samenleving
www.sss.nl

Trio Giphart & Chabot

Trio Giphart & Chabot: (verloren) vriendschap on the road:

Het grafbezoek van Herman Brood

Bart Chabot bezoekt het graf van Herman Brood:

Bart Chabot @ NYU

In september gaf Bart Chabot 2 dagen college aan studenten van de New York University. De twee colleges heetten ‘Some of the best writers are not to be found in literature, but in rock ‘n’ roll’ en ‘The Art of Performance’. Hieronder kunt u 3 filmpjes bekijken die gemaakt zijn tijdens deze colleges.

‘Some of the best writers can be found in Rock ’n Roll’:

‘Keep it simple’:

‘Never lose your sense of humour’: