Peter Verhelst

Prijzen en nominaties

  • Constantijn Huygens-prijs 2021

Peter Verhelst

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur, die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan . Sinds 2006 is Peter Verhelst als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999). Voor zijn jeugdliteratuur ontving hij de Boekenwelp, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Gouden Griffel. Voor zijn poëzie won hij onder andere de Paul Snoekprijs, de Gedichtendagprijs, de Jan Campert-prijs, de Herman de Coninckprijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Zijn werk is in veertien talen vertaald.
In 2017 vierde De Bezige Bij het 30-jarig schrijverschap van Peter Verhelst met een bijzondere bloemlezing uit zijn opzienbarende poëzie onder de titel Koor . Voor het eerst maakte Verhelst een keuze uit de dertien dichtbundels die hij tot dan toe publiceerde, aangevuld met een aantal ongepubliceerde gedichten. Het is een koor geworden van 120 gedichten, die met elkaar een nieuwe samenzang aangaan.
In 2018 verscheen zijn langverwachte roman Voor het vergeten , die hij schreef na het onverwachte verlies van zijn moeder. Het is een vitale ode aan de kunst en de liefde, en aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet. Peter Verhelst schreeef ook het Poëziegeschenk van 2018 Wat ons had kunnen zijn . In november 2019 verscheen de bundel ZON , die op de shortlist terecht kwam van De Grote Poëzieprijs, én de Awater Poëzieprijs 2020 won. In 2021 publiceerde hij 2050 , een bundel intrigerende gedichten over de nabije toekomst. In 2022 verscheen zowel een nieuwe novelle, Lichamen , als een heruitgave van zijn roman Tongkat (1999), die bekroond werd met de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs voor Proza en de F. Bordewijk-prijs.

Artikelen over Peter Verhelst