Prijzen en nominaties
- Constantijn Huygens-prijs 2021
Peter Verhelst
In 2017 vierde De Bezige Bij het 30-jarig schrijverschap van Peter Verhelst met een bijzondere bloemlezing uit zijn opzienbarende poëzie onder de titel Koor . Voor het eerst maakte Verhelst een keuze uit de dertien dichtbundels die hij tot dan toe publiceerde, aangevuld met een aantal ongepubliceerde gedichten. Het is een koor geworden van 120 gedichten, die met elkaar een nieuwe samenzang aangaan.
In 2018 verscheen zijn langverwachte roman Voor het vergeten , die hij schreef na het onverwachte verlies van zijn moeder. Het is een vitale ode aan de kunst en de liefde, en aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet. Peter Verhelst schreeef ook het Poëziegeschenk van 2018 Wat ons had kunnen zijn . In november 2019 verscheen de bundel ZON , die op de shortlist terecht kwam van De Grote Poëzieprijs, én de Awater Poëzieprijs 2020 won. In 2021 publiceerde hij 2050 , een bundel intrigerende gedichten over de nabije toekomst. In 2022 verscheen zowel een nieuwe novelle, Lichamen , als een heruitgave van zijn roman Tongkat (1999), die bekroond werd met de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs voor Proza en de F. Bordewijk-prijs.
Aan tafel bij De Bezige Bij podcast
Het lijdt geen twijfel: Peter Verhelst heeft een adembenemend oeuvre. Hij is de verdiende laureaat van de Constantijn Huygens-prijs.’ Zo oordeelde de jury van de prestigieuze literatuurprijs die Peter Verhelst in 2021 kreeg toegekend.
Verhelst gaat in gesprek met zijn redacteur Katrijn Van Hauwermeiren. Ze spreken over het belang van het beeld, dat voor Verhelst het hoogste goed is. Over het verschil tussen zijn proza en zijn poëzie. Over zijn maatschappelijke betrokkenheid en de kracht van taal, een instrument dat ten goede kan worden aangewend, maar, zoals we de laatste tijd veelvuldig zien, ook ten kwade.
Peter Verhelst (Brugge, 1962) is dichter, romancier en regisseur. Hij vestigde definitief zijn naam met de roman Tongkat (1999), waarvoor hij maar liefst drie prijzen kreeg: de Gouden Uil, de F. Bordewijk-prijs en de Vlaamse Cultuurprijs. Andere bekende romans van zijn hand zijn onder meer Zwerm (2005) en Voor het vergeten (2018). Onlangs verscheen de novelle Lichamen (2022), waarin een man zich in een appartementencomplex bevindt dat langzaam door de natuur wordt overwoekerd. Ook als dichter is Verhelst zeer productief en meermaals bekroond. Zijn meest recente bundels zijn Zon (2019) en 2050 (2021). In die bundels verbindt Verhelst voor het eerst open en bloot het politieke en maatschappelijke met zijn beeldrijke, lyrische poëzie – want we leven in tijden die daarom vragen.
Alle boeken van Peter Verhelst
Verhelst in de media
Daan Doesborgh gaat in gesprek met Peter Verhelst over Nils-Christian Moe-Repstad, voetnoten en falen als zin van het leven.
Lees hier het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/de-poeziepodcast-8-peter-verhelst/
‘Beeldspraak’ is de podcast van Poëziecentrum. In deze maandelijkse reeks praat een kenner/liefhebber met een dichter over zijn/haar nieuwe dichtbundel.
De spits wordt afgebeten door journaliste Sarah Vankersschaever (De Standaard), die het met Peter Verhelst heeft over zijn recente bundel ‘Zon’.
Artikelen over Peter Verhelst
‘Zwerm’ van Peter Verhelst na lange tijd weer leverbaar (als e-book)
Voor het eerst in jaren is Zwerm van Peter Verhelst weer leverbaar,…
Peter Verhelst wint Ultimasprijs voor de Letteren 2018
Peter Verhelst heeft met zijn roman Voor het vergeten de Ultimasprijs voor…
Drie titels van De Bezige Bij op longlist Libris Literatuurprijs
De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris…
Nieuwsbrief
Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe titels, aanbiedingen en prijsvragen.
Dank voor uw inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Het enige dat u nog hoeft te doen is uw eventuele inschrijving bevestigen door in uw mail op de bevestigingslink te klikken.