Marcel Möring
© Harry Cock

Marcel Möring

Marcel Möring (1957) schreef de romans Mendels erfenis (1991, Geertjan Lubberhuizenprijs), Het grote verlangen (1992, AKO Literatuurprijs), In Babylon (1997, Gouden Uil Literatuurprijs), Dis (2006, F. Bordewijkprijs 2007 en de longlist van de Libris Literatuur Prijs en AKO Literatuurprijs), Louteringsberg (2011) en Eden (2017).

De roman Dis , zijn eerste bij De Bezige Bij, gaat over Jakob Noach, tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood ontsnapt aan de Duitsers, die zich in de jaren vijftig als schoenmaker vestigt in Assen. Het is een rijke en avontuurlijke roman die verwijst naar literatuur, filosofie en historie; veelomvattend en eigentijds. In 2011 verscheen de roman Louteringsberg . De dochter van Marcus Kolpa verlaat het huis waar ze twintig jaar samen woonden. Als zijn moeder overlijdt komen een voor een de spoken uit zijn verleden tevoorschijn. Deze zoektocht naar een familiegeschiedenis haalt hem uit zijn jarenlange isolement. Elsevier over deze roman: 'Vol dreigend onheil, vol mooie, gebeeldhouwde zinnen.' Eden vormt het slotstuk van deze trilogie. In deze grootse roman weet Möring twee uiteenlopende verhaalwerelden op meesterlijke wijze met elkaar te verbinden.
Möring publiceerde ook verhalen en novellen die werden gebundeld in Bederf is de weg van alle vlees en andere novellen (2007). De novelle Modelvliegen (2000) werd genomineerd voor de Impac Dublin Literary Award, het verhaal ‘East Bergholt’ won de Aga Kahn Prize van The Paris Review (2000). In 2013 verscheen East Bergholt , de novelle van Marcel Möring met tekeningen van Sam Drukker. In 2019 verscheen de roman Amen , die genomineerd werd voor de Boekenbon Literatuurprijs, in 2021 gevolgd door Familiewandeling , een buitengewoon openhartige vertelling over herinneren en de tragiek van zijn familiegeschiedenis. In 2024 verschijnt de roman Mordechai , het turbulente levensverhaal van Mordechai Gompertz, een schrijver met een onstilbare honger naar vrijheid

Artikelen over Marcel Möring