Hans Sleutelaar

Hans Sleutelaar

Hans Sleutelaar (1935-2020) maakte met Armando, C.B. Vaandrager en Hans Verhagen deel uit van De Nieuwe Stijl (1959-1966). Zij streefden naar een 'totale' poëzie, gekenmerkt door directheid en bondigheid. Pas in 1979, na talloze tijdschriftpublicaties, verscheen Sleutelaars debuut Schaars licht . Zijn tweede bundel Vermiste stad , een bundel Rotterdamse kwatrijnen publiceerde hij vijfentwintig jaar later, in april 2004. Beide bundels zijn in 2015 samengebracht onder de titel Wollt Ihr die totale Poesie? .
Naast poëzie, essays en polemieken publiceerde Sleutelaar met Eelke de Jong Sprookjes van de Lage Landen en met Armando het iconische boek De SS'ers , waarin zij gesprekken optekenden met Nederlandse vrijwilligers in de Tweede Wereldoorlog. Ook was Sleutelaar actief als tekstschrijver, journalist en uitgever. Hij bezorgde voor De Bezige Bij edities van Jan Cremer ( Brieven 1956-1996 ) en Verzamelde gedichten van C.B. Vaandrager.
In maart 2016 verscheen Sleutelaar worden – literaire herinneringen bij uitgeverij Studio Kers. Hierin tekent Hans Sleutelaar in korte prozateksten zijn herinneringen op aan schrijvers en kunstenaars als Johnny van Doorn, Armando, Jan Cremer, Hans Verhagen, C.B. Vaandrager, Jan Schoonhoven, W.F. Hermans en Cees Buddingh’; ook bevat het boek korte beschouwingen van Sleutelaar over de relatie tussen kunst en realiteit.

Artikelen over Hans Sleutelaar