Dave Eggers
© Brecht van Maele

Dave Eggers

Dave Eggers is de auteur van vele boeken zoals De cirkel , Het alles , De monnik van Mokka , Wat is de wat , Een hologram voor de koning en De tunnels .
Eggers is de mede-oprichter van 826 National, een netwerk van schrijf- en bijlescentra voor de jeugd in de Verenigde Staten. Verschillende organisaties hebben zich laten inspireren door het 826 National model en inmiddels zijn er over de hele wereld organisaties te vinden die dezelfde werkwijze hanteren. Eggers heeft ook ScholarMatch opgericht, een non-profit organisatie ontworpen voor studenten met lage inkomens om hulpmiddelen, scholen en donateurs te vinden, om zo ongelijke kansen in het onderwijs te bestrijden.
Eggers heeft vele prijzen in ontvangst mogen nemen zoals the Muhummad Ali Humanitarian Award of Education, the Dayton Literary Peace Prize, the TED Prize en hij was genomineerd voor the National Book Award, the Pulitzer prize en the National Book Critics Circle Award.
In 2018 werd hij mede-oprichter van het International Congress of Youth Voices, een jaarlijkse bijeenkomst van honderd uitzonderlijke jonge schrijvers en activisten; hun historische ontmoeting in San Francisco resulteerde in een manifest geschreven door de jeugd, die werd gepubliceerd door The Guardian .
Naast schrijven, is Eggers ook een schilder. Zijn kunstwerken werden getentoonsteld in the Museum of Contemporary Art Detroit, the Nevada Museum of Art, the Biennial of the Americas en vele andere gallerijen en kunstruimtes.
Hij leeft samen met zijn familie in Noord-Californië.