Bart Chabot

Bart Chabot
© Anton Corbijn

Bart Chabot

Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Chabot denkt, denkt aan beweging. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die zijn vastgelegd in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In 1981 debuteerde hij met de dichtbundel Popcorn. In 1989 debuteerde Chabot in het theater met Remco Campert en Jan Mulder, in 1998 begon hij een theatertournee met Herman Brood en Jules Deelder en van 2005 t/m 2008 toerde hij met Martin Bril en Ronald Giphart. Chabot beleefde zijn literaire doorbraak naar het grote publiek met zijn vierdelige biografie over Herman Brood. In 2007 ontving hij de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren.
In 2009 verschenen twee lijvige delen verzamelde gedichten onder de titel Greatest Hits. In 2011 verscheen Diepere lagen, een aangrijpend en zeer persoonlijk relaas over de eerste verschijnselen, diagnose, verloop en de behandeling van de ziekte die hem trof. Eind oktober 2013 verscheen Triggerhappy, waarmee Bart Chabot debuteerde als romanschrijver. Ter ere van zijn zestigste verjaardag koos Bart Chabot in 2014 zestig verhalen, gedichten en fragmenten uit zijn oeuvre. Hij bekeek zijn werk opnieuw, bewerkte, kortte in en herschreef en zo ontstond de bloemlezing Zestig.
In 2016 verscheen zijn tweede roman Easy Street, een heerlijk chabotioaans verhaal in de traditie van de Murder Ballad.
Maar Bart Chabot begon zijn carrière als dichter en nog altijd is poëzie de vorm waar hij met grote regelmaat naar teruggrijpt. In februari 2018 verscheen dan ook een gloednieuwe en lijvige poëziebundel van deze dichter pur sang: Hosanna dagen.
In januari 2020 verscheen het alom lovend ontvangen mijn vaders hand. In deze onthutsende roman kijkt Bart Chabot zijn jeugd eindelijk in de ogen. In mei 2021 verschijnt hartritme, een overrompelend vervolg op mijn vaders hand.

‘De dichter verliest zichzelf door zich te vinden en vindt zichzelf door zich te verliezen. Dat alles is bij Bart Chabot het geval.’ – Gerrit Komrij
Op deze pagina

Podcast

Hoofdredacteur Katrijn van Hauwermeiren gaat in gesprek met Bart Chabot, bekend als dichter, biograaf van Herman Brood en uit vele televisieprogramma’s. In januari 2020 brak Chabot definitief door als romancier met het boek Mijn vaders hand. Daarin vertelt hij openhartig over zijn jeugd en hoe hij opgroeide onder het juk van een tirannieke vader, die hem het licht in de ogen niet gunde. Chabot schreef zijn roman nadat hij voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandde en ternauwernood aan de dood ontsnapte.

Iedere keer dat het leven Bart Chabot een dreun uitdeelt, krabbelt hij overeind. Hij heeft zich meerdere malen herpakt en opnieuw uitgevonden. Hoe hij dat doet en welke rol het schrijven daarbij speelt, hoort u in dit gesprek.

Productie: Katrijn van Hauwermeiren, Merijn Hollestelle en Romanee Rodriguez
Montage: Romanee Rodriguez
Muziek: Peter van de Witte

Artikelen over Bart Chabot