Podcast: In gesprek over eenzaamheid

Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is erdoor gefascineerd: in al zijn boeken komt het thema in verschillende gedaanten aan de orde. In 2018 trad hij aan als coördinator van Stichting De Eenzame Uitvaart, die overledenen zonder familie of sociaal netwerk een bijzonder saluut brengt met een persoonlijk gedicht. De wereld van eenzame mensen, die normaal volstrekt onzichtbaar is, ging hiermee voor hem open.

Samen met Stichting De Eenzame Uitvaart en SPUI25 organiseert De Bezige Bij een reeks gesprekken over het thema eenzaamheid. In deze vierdelige reeks gaat Femke van der Laan, voorzitter van Stichting De Eenzame Uitvaart, met verschillende gasten in gesprek over hun ervaringen.

De gesprekken zijn online live te zien via spui25.nl en zijn na te luisteren als podcast via Spotify, Apple Podcasts of waar je maar naar je podcasts luistert.

Joris van Casteren en Femke van der Laan in gesprek bij SPUI25

Aflevering 1 – Joris van Casteren

Startpunt én aanleiding voor deze reeks is het boek Eenzaamheid van Joris van Casteren dat recent verscheen. In het eerste gesprek praat Van der Laan met Van Casteren over zijn nieuwe boek over dit onderwerp en zijn fascinatie voor het fenomeen.

Celliste Sara Gabalawi verzorgt muzikale begeleiding en Vrouwkje Tuinman, dichter bij De Eenzame Uitvaart, draagt poëzie voor.


Aflevering 2 – Joke Hermsen

In de tweede aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Jeroen van Kan in gesprek met filosofe Joke Hermsen. Ze spreken over eenzaamheid in veel verschillende facetten: de ontwikkeling van het concept eenzaamheid bij kleine baby’s, het verschil tussen existentiële, sociale en politieke eenzaamheid, het belang van ‘ertoe mogen behoren’ en de eenzaamheid die voortkomt uit uitsluiting.

Celliste Sara Gabalawi verzorgt een muzikaal intermezzo en Mark Boog draagt poëzie voor.