‘De eeuw van Gisèle’ genomineerd voor de Nederlandse biografieprijs 2020

Annet Mooij is met De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares genomineerd voor de Nederlandse Biografieprijs 2020. De winnaar van de beste Nederlandstalige biografie van de afgelopen twee jaar ontvangt naast de prijs een geldbedrag van €15.000. De Nederlandse Biografieprijs is een tweejaarlijkste biografieprijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige Biografie. Het maakt niet uit of het gaat om een dichter, politicus of oorlogsheld: de jury bekroont graag boeken die voldoen aan de eisen van verantwoord brongebruik, die goed geschreven zijn en/of een verrassende onderwerpskeuze hebben.

Vanwege de corona-maatregelen vindt er dit jaar geen fysieke uitreiking plaats. De winnaar zal te zijner tijd bekend worden gemaakt op www.biografieprijs.nl. De datum van de bekendmaking is binnenkort te vinden op de site.

Op deze pagina

Over het boek

De eeuw van Gisèle

De eeuw van Gisèle

Annet Mooij

Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes. Ze trouwde met oud-burgemeester Arnold d’Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn schare jonge vrienden, die zij tijdens de bezetting onderdak verleende in haar kleine Amsterdamse bovenwoning. Na de oorlog ontstond hieruit Castrum Peregrini, een exclusief, met veel geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis, Gisèles eigen Herengrachtfamilie.

Zelf presenteerde Gisèle haar leven met succes als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter de fraaie façade eruit? Hoe hield deze vrijgevochten schilderes zich staande in de vrouwvijandige gemeenschap die Castrum Peregrini destijds was? In De eeuw van Gisèle reconstrueert Annet Mooij met gevoel en oog voor detail een veelbewogen en fascinerend leven.

Testen met quotes

NRC Handelsblad