Introductie

© Ellen Karelse

Tonnus Oosterhoff

Tonnus Oosterhoff debuteerde in 1990 met de gedichtenbundel Boerentijger, waarvoor hij de C. Buddingh’-prijs kreeg. In 1991 volgde zijn prozadebuut met de verhalenbundel Vogelzaken en in 1993 zijn tweede dichtbundel De ingeland. In 1994 verscheen de roman Het dikke hart, over de Groningse schilder Gerrit van Houten. Het veelgeprezen en ook in het Duits (bij...Lees meer

Biografie

Tonnus Oosterhoff debuteerde in 1990 met de gedichtenbundel Boerentijger, waarvoor hij de C. Buddingh'-prijs kreeg. In 1991 volgde zijn prozadebuut met de verhalenbundel Vogelzaken en in 1993 zijn tweede dichtbundel De ingeland. In 1994 verscheen de roman Het dikke hart, over de Groningse schilder Gerrit van Houten. Het veelgeprezen en ook in het Duits (bij Berlin Verlag) verschenen boek werd bekroond met de Multatuliprijs. Zijn tweede verhalenbundel Kan niet vernietigd worden (1996), werd ook zeer lovend ontvangen door de pers. Een jaar later verscheen de dichtbundel (Robuuste tongwerken), een stralend plenum (1997), gevolgd door de essaybundel Ook de schapen dachten na (2000).

Oosterhoff verstoort consequent het verhalende en betogende, en hij laat zijn personages over aan verwarring, hevige emoties en onthechting van hun dagelijks leven. In een Poëziekrant-enquête onder dichters en critici werd hij verkozen tot de belangrijkste debutant van het afgelopen decennium. Ook onder de nieuwste lichting dichters geniet hij grote bewondering. Bij zijn derde, met de VSB Poëzieprijs bekroonde dichtbundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen (2003), worden gedichten geschreven, doorgestreept en weer hernomen voor het oog van de lezer. Op de bijgeleverde cd-rom kan men de gedichten op het beeldscherm van gedaante kan zien veranderen: regels verschijnen, veranderen en verdwijnen.

In de vier verhalen die Dans zonder vloer (2003) vormen, staat het verlies van geheugen centraal, en hoe dat de waarneming - en ook de werkelijkheid - beïnvloedt. Een hoogtepunt hieruit is het lange verhaal ‘IJlroman/Oubaan’, dat eveneens een schrijver als hoofdfiguur heeft. In 2006 werden de eerste vier dichtbundels van Oosterhoff integraal herdrukt (inclusief CD) als Hersenmutor. Gedichten 1990-2005. Zijn dichtbundel Ware Grootte (2008) werd wederom juichend ontvangen. ‘Er verschijnen in tien jaar tien bijzondere bundels. De meeste zijn van Tonnus Oosterhoff,’ schreef NRC Handelsblad. Najaar 2011 verscheen zijn nieuwste bundel Leegte lacht. 'Wat een inktzwarte, maar schitterende en overdonderende bundel. (...) Een van de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse poëzie sinds Lucebert.' schreef de Volkskrant. In oktober 2015 verscheen de roman Op de rok van het universum.

Lees hier het artikel "Een mooie avond Literaturia'' uit Dagblad van het Noorden over Tonnus Oosterhoff.

Beluister hier Radio Glasnost Op Noorderzon; vanaf minuut 35:30 is Tonnus Oosterhoff in gesprek met Martijn Knol over Op de rok van het universum.

Onlangs is de site tonnusoosterhoff.nl weer online gekomen. Op deze site zijn de bekende 'bewegende gedichten' van hem te lezen. De site is bijgewerkt en voorzien van vertalingen. Klik hier om de gedichten te lezen.

P.C. Hooftprijs 2012

Bron: RTV Noord+