Introductie

©: Titia Hahne

Nicolaas Matsier

Nicolaas Matsier (1945) vestigde zijn reputatie met de verhalenbundels Oud-Zuid (1976), Onbepaald vertraagd (1979) en de novelle De eeuwige stad (1982). Ook schrijft hij kinderboeken: A is een aardappel (1985) en Ida stak een zebra over (1986); voor het laatste ontving hij een Zilveren Griffel. In 1994 publiceerde Matsier de autobiografische roman Gesloten huis, een...Lees meer

Biografie

Nicolaas Matsier (1945) vestigde zijn reputatie met de verhalenbundels Oud-Zuid (1976), Onbepaald vertraagd (1979) en de novelle De eeuwige stad (1982). Ook schrijft hij kinderboeken: A is een aardappel (1985) en Ida stak een zebra over (1986); voor het laatste ontving hij een Zilveren Griffel.
In 1994 publiceerde Matsier de autobiografische roman Gesloten huis, een ontroerend, geestig en tot nadenken stemmend boek over ouderschap en kindzijn, waanzin en rouw. Het bij een groot publiek succesvolle boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil, de Libris Literatuurprijs en de Europese Literaire Prijs; het kreeg de Mekkaprijs en de Bordewijkprijs. In 1996 verscheen de verhalenbundel Dicht bij huis, een vervolg op Gesloten huis. Ook in Elke dag vaderdag (1999) en Meneer Kortom kijkt uit het raam (2000), twee bundels met korte verhalen, heeft Matsier het vooral over huiselijke taferelen.
In 2001 verscheen Heimwee naar het heden, een heruitgave van zijn korte verhalen voorzien van een inleiding door de schrijver. In 2003 publiceerde hij De bijbel volgens Nicolaas Matsier, een bundel levendige beschouwingen over het Oude Testament. Met een literaire blik kijkt Matsier naar de verhalen en geeft zijn commentaar. In 2011 verscheen de opvolger: Het evangelie volgens Nicolaas Matsier.
Zijn roman Het achtenveertigste uur (2005), een roman over problematiek rond asielzoekers en de juridische verwikkelingen waar zij in terecht komen, werd bekroond met de E. du Perron-prijs.
Nicolaas Matsier vertaalde onder meer werk van A.J. Ayer, Stefan Themerson en Xenophon. Voor zijn vertaling van Alice in Wonderland & Achter de Spiegel werd hij genomineerd voor de Europese Literatuurprijs (de Aristeion-prijs).
Het bedrogen oog, een rijkgeïllustreerde bundel stukken over de kunst van de trompe-l'oeil, verscheen in 2009 bij uitgeverij De Harmonie.
Daarna publiceerde hij een bundel essays over (hoofdzakelijk) Nederlandse bouwwerken, getiteld Lof der stenen (2012).
In 2015, bij zijn 70ste verjaardag, verscheen Naar het leven, een verzamelbundel met verhalen en novellen. Tegelijkertijd zag Compositieportret het licht, een ‘gefragmenteerd zelfonderzoek’, met korte en langere verhalen en beschouwingen, ‘vergeetwoordenboek en dagboek ineen’.

In november 2017 zal Nicolaas Matsier debuteren als dichter met de bundel Zonder titel zonder jaar.

Over zijn autobiografische roman 'Gesloten Huis'