Prijzen en nominaties
- 1977 Constantijn Huygensprijs
- 1986 P.C. Hooftprijs
- 1995 Prijs van de Nederlandse Letteren
- 2001 Chevalier de l’Ordre des Arts en des Lettres
- 2003 Kruis van Verdienste eerste klasse in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland
- 2003 Premio Flaiano Internationale literatuurprijs
- 2007 Premio Nonino
Harry Mulisch
In 1951 verscheen zijn debuutroman Archibald strohalm , waarvoor hij de Reina Prinsen Geerligs-prijs kreeg. Dit boek waarin de jongen Archibald jammerlijk faalt in het ontwerpen van een alomvattende filosofie, vormt het begin van een reeks romans, novellen en toneelstukken, die hun kracht ontlenen aan een superieur evenwicht tussen mythologische, magische en psychologische motieven. Na Het stenen bruidsbed (1959) trad een verandering op; de realiteit kwam meer op de voorgrond te staan. In 1961 verscheen Voer voor psychologen en niet lang daarna De zaak 40/61 , over het proces in Jeruzalem tegen Eichmann.
De verteller verteld (1971) introduceerde een nieuwe periode: het boek bevat een fragmentatie van parodieën op stijlen en genres, aforismen en invallen. De roman Twee vrouwen (1975) en de novelle Oude lucht (1977) zijn voorbeelden van glasheldere verhalen waarachter zich echter een complex mythologisch gebeuren vol Mulisch-motieven afspeelt. In 1977 werd hij, op zijn vijftigste verjaardag, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in 1992 tot Officier.
In het jaar dat Mulisch 65 jaar werd, verscheen De ontdekking van de hemel (1992), door critici een meesterwerk genoemd en unaniem bejubeld. In deze roman komen alle thema's die Mulisch in de loop de jaren in zijn boeken heeft verwerkt bij elkaar. Ook in het buitenland, met name in het Duitse taalgbied, was het boek een ongekend succes. In 1998 verscheen de veelgeprezen roman De procedure , die zich moeiteloos voegt in het rijkgeschakeerde, en zich voortdurend vernieuwende oeuvre. Het boek werd in 1999 bekroond met de Libris Literatuurprijs. In 2000 verscheen de meest recente roman van Mulisch, Siegfried, een zwarte idylle , die nominaties kreeg voor de AKO Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.
Harry Mulisch ontving op 8 januari 2007 een eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam bij gelegenheid van de 375ste dies natalis van de Amsterdamse universiteit. De ontdekking van de hemel werd in 2007 verkozen tot de beste Nederlandse roman aller tijden. Verdere literaire prijzen zijn onder meer de Constantijn Huygens-prijs (1977), de P.C. Hooft-prijs (1986), de Prijs van de Nederlandse Letteren (1995). Ook in het buitenland werd hij gelauwerd, onder meer met de benoeming tot Chevalier de l’Ordre des Arts en des Lettres door het Franse Ministerie van Cultuur (2001), de verlening van het Kruis van Verdienste eerste klasse in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland (2003) en de Italiaanse Premio Flaiano Internationale literatuurprijs (2003) en Premio Nonino (2007).
Werk van Harry Mulisch is vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Noors, Zweeds, Fins, Deens, Russisch, Ivriet, Pools, Tjechisch, Slowaaks, Hongaars, Roemeens, Servokroatisch, Sloveens, Bahasa Indonesia, Chinees. De Aanslag spant de kroon met een vertaling in twintig talen.
Harry Mulisch overleed op 30 oktober 2010.
Online tentoonstelling Harry Mulisch
De tiende sterfdag van Harry Mulisch vormde voor het Literatuurmuseum aanleiding voor het inrichten van een bijzondere online tentoonstelling: De oneindige Mulisch. Stap zijn werkkamer binnen, dwaal rond, snuffel in de boekenkasten en ontdek de betekenis achter de vele objecten en memorabilia.
Het is tot op de dag van vandaag alsof de schrijver elk moment kan binnenstappen om zich te laten omringen door zijn boeken en manuscripten, zijn beeldjes en prenten, de etsen aan de muur, de piramiden op tafel, de bibliotheek waar zijn naslagwerken en literaire helden staan. Met deze uitvoerige online tentoonstelling is het nu voor iedereen mogelijk om door dit literaire laboratorium te dwalen. Vanaf nu te bezoeken op literatuurmuseum.nl.
Alle boeken van Harry Mulisch
Podcast
De Mulisch-tapes is een podcast over én met Harry Mulisch. Aan de hand van dictafoonbandjes en een audiodagboek gaan Daan Doesborgh, Johan Kuiper en Stefanie Liebreks op zoek naar de waarde van Mulisch anno nu.
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Harry Mulisch Huis, uitgeverij De Bezige Bij, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam, Athenaeum Boekhandels en het Literatuurmuseum.
Artikelen over Harry Mulisch
Vind Harry Mulisch ook op
Nieuwsbrief
Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe titels, aanbiedingen en prijsvragen.
Dank voor uw inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Het enige dat u nog hoeft te doen is uw eventuele inschrijving bevestigen door in uw mail op de bevestigingslink te klikken.