Prijzen en nominaties
- P.C. Hooft-prijs 2021
Alfred Schaffer
Schaffer debuteerde in 2000 bij Uitgeverij Thomas Rap met de dichtbundel Zijn opkomst in de voorstad , die werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de eerste Jo Peters Poëzieprijs. Zijn tweede bundel, Dwaalgasten (2002), werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In 2003 verscheen zijn bibliofiele bundel Definities en hallucinaties bij Perdu. In het voorjaar van 2004 verscheen Geen hand voor ogen – zijn eerste bundel bij De Bezige Bij – die opnieuw werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Eind 2006 bracht Schaffer Schuim uit, die door een groep beroeplezers en critici werd verkozen tot de beste poëziebundel van dat jaar en die werd bekroond met de Hugues C. Pernathprijs. In 2008 verscheen Kooi , wederom genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Bovendien werd deze bundel bekroond met de Jan Campert-prijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs.
Alfred Schaffers poëzie is soms humoristisch, soms zakelijk en tegelijk vol absurde vondsten. Zoals Adriaan Jaeggi schreef in Het Parool : ‘Schaffer is zeer gevoelig voor de absurde werkelijkheid waarin we leven, maar hij laat zich niet afbluffen. Nuchter en kordaat hakt hij zich een weg, wég met de prietpraat, wég met de ontregeling: dáár moeten we zijn. Alfred Schaffer is nu al een van de dichters die de komende jaren de koers aan zullen geven.’
In 2013 verscheen in Zuid-Afrika een bloemlezing uit zijn werk in Afrikaanse vertaling: Kom in, dit vries daar buite . Zijn gedichten werden verder vertaald in het Engels, Frans, Duits, Macedonisch, Turks, Chinees Indonesisch en Zweeds. In januari 2014 verscheen zijn bejubelde bundel Mens Dier Ding , waarvoor hij werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015 en bekroond met de Awater Poëzieprijs 2014, de Paul Snoekprijs 2016 en de Charlotte Köhler Prijs 2017. De kleine dichtbundel Postuum. Een lofzang , verscheen in september 2016 in de Slibreeks. In het najaar van 2017 was Schaffer gastschrijver aan de universiteit van Leiden. In 2020 verscheen de uitdagende en persoonlijke bundel Wie was ik , die op de shortlist van De Grote Poëzieprijs terecht kwam én de Herman de Coninckprijs won. In 2021 werd Alfred Schaffer de P.C. Hooft-prijs, de grootste jaarlijkse oeuvreprijs in de Nederlandse letteren, toegekend. Hierna verscheen , zo heb ik u lief. alle gedichten tot nu toe .
Artikelen over Alfred Schaffer
Alfred Schaffer en Paul Demets staan op de shortlist van de Grote Poëzieprijs
Maar liefst twee Bezige Bij-auteurs hebben een plekje gekregen op…
P.C. Hooft-prijs 2021 voor poëzie voor Alfred Schaffer
Op maandag 14 december 2020 heeft het bestuur van de…
Prijzen
P.C. Hooft-prijs 2021
De P.C. Hooft-prijs 2021 gaat naar Alfred Schaffer. De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor poëzie.
De prijs is toegekend op maandag 14 december door het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde op voordracht van een jury bestaande uit Jeroen Dera, Janita Monna (voorzitter), Ester Naomi Perquin, Carl De Strycker en Michael Tedja.
Schaffer in de media
Alfred Schaffer doceert moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Kaapstad, en is winnaar van de P.C. Hooftprijs 2021 voor zijn dichterlijk werk.
T.S. Eliot (1888-1965) was een conservatief modernistisch dichter. Martinus Nijhoff (1894-1953) was behalve een bekend dichter, ook een productief vertaler.
Voor de Wintertuinsessies vroegen wij Simone Atangana Bekono haar ideale talkshow samen te stellen. Het resultaat is een reeks van drie podcastafleveringen waarin Simone in gesprek gaat met Alfred Schaffer, Daphne Huisden en Radna Fabias. De gesprekken gaan over engagement, dichterlijke vrijheid en de ontwikkeling van kunstenaarschap naar aanleiding van twee uitspraken van Nina Simone. Moet je ‘compleet jezelf zijn’ en het publiek dwingen middels die hyperindividuele expressie naar zichzelf te kijken? Of is het de taak van de maker om te reflecteren op wat zich in de (politieke) wereld afspeelt en geëngageerd zijn?
In deze eerste aflevering gaat Simone in gesprek met Alfred Schaffer. Alfred leest een gedicht voor uit de bundel ‘Wie was ik: strafregels’.
Simone Atangana Bekono studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Wintertuin Uitgeverij in samenwerking met Lebowski Publishers. In 2018 werd haar werk bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2020 verscheen how the first sparks became visible bij The Emma Press en debuteerde zij met haar roman Confrontaties.
Alfred Schaffer is een 48-jarige Nederlandse dichter die woont aan de Zuid-Afrikaanse kust van Summerset West, niet ver van Cape Town. Wanneer hij geen poëzie schrijft, geeft hij les aan de Universiteit van Stellenbosch. Dit jaar heeft hij de meest prestigieuze Nederlandse literaire prijs, de P.C. Hooft-prijs, wat hem maakt tot een van de jongste winnaars ooit. Zijn moeder is geboren in het kleine Caribische eiland Aruba, terwijl zijn vader opgroeit in de zuidelijke provincie Limburg, Dit roept interessant vragen op op het gebied van identiteit, zijn Nederlandse/Zuid-Afrikaanse identiteit, de verwarring, en de kunst van het erbij horen.
Nieuwsbrief
Meld u aan voor een van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe titels, aanbiedingen en prijsvragen.
Dank voor uw inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Het enige dat u nog hoeft te doen is uw eventuele inschrijving bevestigen door in uw mail op de bevestigingslink te klikken.