Introductie

© Karoly Effenberger

Alfred Schaffer

Alfred Schaffer (1973) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Film- en Theaterwetenschappen alvorens in 1996 naar Zuid-Afrika te vertrekken, waar hij als docent verbonden was aan de Universiteit van Kaapstad. Tussen 2007 en 2010 was hij fondsredacteur van De Bezige Bij. In 2011 vertrok hij opnieuw naar Zuid-Afrika, waar hij als docent verbonden is aan...Lees meer

Biografie

Alfred Schaffer (1973) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Film- en Theaterwetenschappen alvorens in 1996 naar Zuid-Afrika te vertrekken, waar hij als docent verbonden was aan de Universiteit van Kaapstad. Tussen 2007 en 2010 was hij fondsredacteur van De Bezige Bij. In 2011 vertrok hij opnieuw naar Zuid-Afrika, waar hij als docent verbonden is aan de Universiteit van Stellenbosch.

Hij debuteerde in 2000 bij Uitgeverij Thomas Rap met de dichtbundel Zijn opkomst in de voorstad, die werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en bekroond met de eerste Jo Peters Poëzieprijs. Zijn tweede bundel, Dwaalgasten (2002), werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In 2003 verscheen de bibliofiele bundel Definities en hallucinaties bij Perdu. In het voorjaar van 2004 verscheen zijn eerste bundel bij De Bezige Bij, Geen hand voor ogen, die opnieuw werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

Eind 2006 verscheen Schuim, die door een groep beroeplezers en critici werd verkoren tot de beste poëziebundel van dat jaar en werd bekroond met de de Hugues C. Pernathprijs.

In 2008 verscheen Kooi, wederom genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Tevens werd deze bundel bekroond met de Jan-Campertprijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Alfred Schaffers poëzie is soms humoristisch, soms zakelijk en tegelijk vol absurde vondsten. Zoals Adriaan Jaeggi schreef in Het Parool: 'Schaffer is zeer gevoelig voor de absurde werkelijkheid waarin we leven, maar hij laat zich niet afbluffen. Nuchter en kordaat hakt hij zich een weg, wég met de prietpraat, wég met de ontregeling: dáár moeten we zijn. Alfred Schaffer is nu al een van de dichters die de komende jaren de koers aan zullen geven.'

In januari 2014 verscheen Mens Dier Ding.

Nieuws over deze auteur

  • Alfred Schaffer te gast bij Poëzie op Zondag

    Op 15 oktober is Alfred Schaffer te gast bij Pöezie op Zondag in de OBA, waar toehoorders een kijkje achter de schermen van het werk van de dichter krijgen en hedendaagse poëzie zeer toegangelijk gemaakt wordt.

    Meer11.10.2017