De Revisor werd in 1974 opgericht door Dirk Ayelt Kooiman en Thomas Graftdijk als voortzetting van het tijdschrift Soma (1969-1972). ‘Naar hooggestemde beginselverklaringen, in het ongunstigste geval berustend op pure speculatie, in het gunstigste op een redaktioneel diktaat, zal men in deze Verantwoording vergeefs zoeken,’ schreef de redactie in het eerste nummer van 1974, maar critici vonden al snel een manier om het tijdschrift te plaatsen. ‘Academisten’ zouden jonge Revisorschrijvers als Doeschka Meijsing, Nicolaas Matsier, Oek de Jong en Frans Kellendonk zijn. Ze schreven ‘Revisorproza’, reflectief, in zichzelf gekeerd proza.

Voor sommigen een scheldwoord, voor anderen een geuzennaam. A.F.Th. van der Heijden debuteerde in 1978 bij het tijdschrift onder de naam Patrizio Canaponi. Later – het Revisorproza werd minder academistisch – debuteerden ook P.F. Thomése en Thomas Rosenboom bij het tijdschrift. Thomése was kort redacteur, Rosenboom redactiesecretaris. Ook Piet Meeuse, Oek de Jong, Kees ’t Hart, Manon Uphoff, Ilja Leonard Pfeijffer en Gustaaf Peek waren de afgelopen vier decennia voor langere tijd redacteur.

De verantwoording van de redactie uit 1974 is nog steeds behartenswaardig. Recent verwezen huidige redacteuren Daan Stoffelsen in 2014 en Thomas Heerma van Voss in 2016 er nog naar in hún redactionele inleidingen. Geen programma, maar proza, poëzie en het persoonlijke essay, van grote namen en nieuw talent.

De huidige redactie bestaat uit Jan van Mersbergen, Daan Stoffelsen, Thomas Heerma van Voss en Marieke Rijneveld. Voor wekelijks nieuwe literatuur, abonnementen, losse nummers en het inzenden van kopij: Revisor.nl.