Nieuws / Voor het vergeten van Peter Verhelst

24.04.2018

Voor het vergeten van Peter Verhelst

Na het verlies van zijn moeder brengt Peter Verhelst in zijn langverwachte nieuwe roman, Voor het vergeten, een vitale ode aan de kunst en de liefde.

Totaal onverwacht overlijdt de moeder van Peter Verhelst. Hij is getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Haast krampachtig graaft hij naar herinneringen. Tegelijk opent Verhelst op volstrekt originele wijze nieuwe werelden waarin edelherten, vissen, kunstwerken, witte katten en Japanse tuinen huizen.

Voor het vergeten is geen moederboek, en ook geen boek over de dood, maar een hartstochtelijke ode aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet. Verhelst probeert met handen en voeten iets vitaals te scheppen. Iets wat we ons blijvend kunnen herinneren. Om eindelijk te kunnen vergeten.

Ontvangst

In haar laudatio voor de roman zei Niña Weijers: ‘Voor het vergeten is een wonder, een boek om naast je bed te leggen zodat het je dromen binnendringt, een groots kunstwerk.’ Lees hier de volledige laudatio.

Voor het vergeten is een dans. Een kunstwerk van woorden. Een hand die ons verdriet aanraakt.’ **** – De Standaard

‘Onversneden rouw, hoe giet je dat in een roman die tegelijk een ode is aan de liefde én de weerbaarheid? Peter Verhelst doet het in Voor het vergeten, waarin hij de plotse dood van zijn moeder een gefragmenteerd onderkomen biedt.’ **** – De Morgen

Meer over de auteur

Peter Verhelst

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur, die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan. Sinds 2006 is Peter Verhelst als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999)....

Peter Verhelst

Meer nieuws