Valentijn Hoogenkamp genomineerd voor Anton Wachterprijs

Het aanbidden van Louis Claus van Valentijn Hoogenkamp is genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Uit bijna negentig inzendingen selecteerde de jury zeven genomineerden voor de Anton Wachterprijs 2022, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar.

De andere genomineerde titels zijn: Confrontaties van Simone Atangana Bekono; Ik ga leven van Lale Gül; Was van Jilt Jorritsma; De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker; De grijzen van Vincent Merjenberg en Het Perenlied van Joost Oomen.

Voor de prijs, genoemd naar de hoofdpersoon van de bekende romancyclus van Simon Vestdijk waren deze keer 89 inzendingen. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt, dit jaar voor de 23e keer. De prijsuitreiking vindt plaats in Harlingen op zaterdag 25 juni voorafgaand aan het Literair Festival Harlingen. Op het programma staan onder andere Nelleke Noordervliet, Gerbrand Bakker, Dick Vestdijk, Esther de Jong, Tsead Bruinja en Joost Oomen. De aftrap van het festival is in handen van Annemarie Haverkamp, de winnaar van de Anton Wachterprijs in 2020, zij interviewt de winnaar van dit jaar.

De ingestuurde boeken zijn beoordeeld door de juryleden Gerbrand Bakker, Kees ’t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter). De Anton Wachterprijs werd eerder gewonnen door onder meer A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg, Tessa de Loo en Ilja Pfeijffer. De organisatie van de prijs is sinds vorig jaar in handen van Bibliotheken Noord Fryslân in samenwerking met Boekhandel Van der Velde/Harlingen en Gemeentemuseum het Hannemahuis/Harlingen.

Valentijn Hoogenkamp debuteerde in 2021 met de roman ‘Het aanbidden van Louis Claus’, die unaniem lovend werd ontvangen in de pers. In september 2022 verschijnt zijn nieuwe boek ‘Antiboy’, een persoonlijk essay over leven, dood en vrijheid.