Paula van der Oest gaat de verfilming van Tonio van A.F.Th. van der Heijden regisseren. Alain de Levita en Sytze van der Laan van NL Film zijn de producenten. Het scenario wordt geschreven door Hugo Heinen. Paula van der Oest regisseerde o.a. de recente bioscoophit Lucia de B., de met een Gouden Kalf bekroonde speelfilm Black Butterflies en het voor een Oscar genomineerde Zus en Zo. NL Film is bekend van speelfilms als Mannenharten en De storm en ook series als Penoza en Moeder, ik wil bij de Revue werden door NL Film geproduceerd. Scenarist Hugo Heinen schreef eerder de scripts van films als Nova Zembla en de televisieserie De zomer van ’45. Hoofdrolspelers voor de film zijn nog niet bekend. De opnamen zijn gepland voor 2015.

Alain de Levita: ‘Tonio is de belangrijkste Nederlandse roman van de afgelopen jaren. Wij zijn trots dat NL Film het vertrouwen van de schrijver heeft gekregen om van dit aangrijpende verhaal een ontroerende bioscoopfilm te maken, en Paula van der Oest is voor ons de ideale regisseuse om dit te gaan doen.’

Tonio verscheen in 2011 en werd o.a. bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs. Van der Heijden kreeg in 2012 de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre toegekend en won in 2013 de P.C. Hooft-prijs voor zijn verhalend proza. Er zijn momenteel ruim 175.000 exemplaren van Tonio verkocht.