Podcast ‘Revolusi’ van De Corrrespondent en Klara vanaf vandaag te beluisteren

Vijf zondagen vertelt David Van Reybrouck het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. De onafhankelijkheidsstrijd bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 40 van de vorige eeuw en is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. In werkelijkheid was het een wereldgeschidenis.

Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de Revolusi bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.

Vanaf zondag 2 mei tussen 18-20 is de nieuwe aflevering te beluisteren via radiostation Klara. Daarna zal iedere aflevering als podcast verschijnen op de bekende podcast-apps. De podcast is een samenwerking tussen De Correspondent en Radio Klara. De trailer is hier te bekijken.

Gerelateerde artikelen