Nieuws / Persbericht: Mark Schaevers nieuwe biograaf van Hugo Claus

09.10.2014

Persbericht: Mark Schaevers nieuwe biograaf van Hugo Claus

De schrijver/journalist Mark Schaevers (1956) is aangesteld als de nieuwe biograaf van Hugo Claus (1929 – 2008). Schaevers publiceerde eerder Groepsportret, een keuze uit meer dan vijftig jaar interviews met Hugo Claus; een portret van Claus aan de hand van zijn eigen woorden. In 2008 schreef hij de monoloog De versie Claus, opgevoerd op Vlaamse en Nederlandse podia door Josse de Pauw. Schaevers stelde in 2011 tevens het rijk geïllustreerde boek De Wolken, uit de geheime laden van Hugo Claus samen, een veelkleurige selectie uit de nalatenschap, variërend van rekeningen en kattebelletjes tot dagboekaantekeningen en aanzetten tot al dan niet gepubliceerd werk. In het dagelijks leven is Mark Schaevers werkzaam bij het weekblad Humo. Hij is ook bestuurslid van Schrijversvereniging ‘De Bezige Bij’. Vandaag verschijnt zijn boek Orgelman, een bijzondere biografie van het leven en werk van de Joodse kunstenaar Felix Nussbaum.

Tien jaar geleden begon schrijver/journalist Piet Piryns al met de voorbereidingen voor een biografie over Claus. Om persoonlijke redenen heeft hij echter besloten dit project niet voort te zetten.
Het biografisch talent van Mark Schaevers is onbetwist. Geert Mak schreef naar aanleiding van Orgelman: ‘Schaevers weet steeds dichter op de huid van zijn hoofdpersonen te kruipen, totdat het de lezer bijna de adem beneemt. Dit boek vergeet je nooit.’ De Bezige Bij is zeer verheugd dat Mark Schaevers nu bereid is een complete studie naar het leven en werk van Hugo Claus te maken.

Meer over de auteur