Nieuws / Jan Campert-prijzen voor Bas Heijne, Piet Gerbrandy en Behoud de Begeerte

04.11.2014

Jan Campert-prijzen voor Bas Heijne, Piet Gerbrandy en Behoud de Begeerte

Afgelopen weekend maakte de Jan Campert-stichting de nieuwe winnaars van de literaire prijzen van de gemeente Den Haag bekend. Onder andere Bas Heijne, Behoud de Begeerte en Piet Gerbrandy werden bekroond.

Bas Heijne ontvangt de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor essay’s 2014 voor Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen. Angst en schoonheid is een bevlogen essay waarin Heijne op zoek gaat naar het geheim achter de tijdloze romans van Louis Couperus. Hij beschrijft hoe literatuur betekenis kan geven aan ons leven en laat zien dat de levensvragen van Couperus nog altijd ónze vragen zijn.

Piet Gerbrandy kreeg de Jan Campertprijs toegekend voor zijn dichtbundel Vlinderslag. Op 6 november verschijnt zijn essaybundel Op jacht naar het sublieme bij De Bezige Bij.

Behoud de Begeerte, in 1984 opgericht, is bekroond met de driejaarlijkse G.H. ‘s-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten 2014. Onlangs verscheen Behoud de begeerte van Matthijs de Ridder. De Ridder vertelt hierin de geschiedenis van drie decennia literair productiehuis. Hij schetst ook het fascinerende verhaal van dertig jaar contemporaine Nederlandse en Vlaamse literatuur.

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited / Winternachten op zondagmiddag 18 januari 2015 in het Theater aan het Spui in Den Haag.

Kijk voor meer informatie op jancampertstichting.nl.

Meer over de auteur

Bas Heijne

Bas Heijne (1961), schrijver en essayist, publiceerde twee romans ( Laatste woorden uit 1984 en Suez uit 1992) en verschillende verhalen- en essaybundels. Hij is als redacteur verbonden aan NRC Handelsblad. Zijn essaybundel De wijde wereld (2000) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2004 verscheen De werkelijkheid, veelgeprezen essays over kunst. Voor zijn bundel...

Bas Heijne

Meer nieuws

  • Optreden Cees Nooteboom in de Chocoladefabriek

    Op 22 november treedt Cees Nooteboom vanaf 20.30 op in de Chocoladefabriek in Gouda. De auteur zal samen met boekhandel Verkaaik en Daan Cartens er een mooie avond van maken. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

    Meer08.11.2018
  • Nieuwe brochure De Bezige Bij 2019

    Komend najaar verschijnen veel prachtige titels bij De Bezige Bij. Lees meer over het nieuwe werk van Marcel Möring, Oscar van den Boogaard, Joël Dicker, David Wallace-Wells, Max Porter, Jan Cremer en vele anderen. Lees hieronder alles over de verwachte boeken in de voorjaarsbrochure, of klik hier

    Meer06.11.2018