Op vrijdag 9 maart had de presentatie plaats van Een krankzinnig avontuur, politieke, culturele en literaire beschouwingen van Hans van Mierlo.

De eerste exemplaren van Een krankzinnig avontuur werden aangeboden aan de kinderen van Hans van Mierlo en aan Alexander Pechtold. Guy Verhofstadt en Henk Pröpper spraken over de betekenis van deze bijzondere uitgave.

Hieronder kunt u de toespraak van Guy Verhofstadt downloaden.

Zondag 11 maart VPRO Boeken en documentaire ‘Wat ik nog steeds te schrijven droom’

Op zondag 11 maart vanaf 11.20 uur wordt in het VPRO-programma Boeken op Nederland 1 uitgebreid stilgestaan bij de verschijning van Een krankzinnig avontuur. Wim Brands spreekt een uur lang met Henk Hofland, Lennart van der Meulen en Guy Verhofstadt over de uitgave.

Vanaf 12.00 uur (in aansluiting op Boeken) zendt Holland Doc 24 de documentaire ‘Wat ik nog steeds te schrijven droom’ (VPRO, 2006) over Hans van Mierlo uit.

Over Een krankzinnig avontuur

Hans van Mierlo was de meest vernieuwende Nederlandse politicus van de tweede helft van de afgelopen eeuw. Op cruciale momenten heeft hij zijn stem verheven, tégen verzuiling en de betonnen macht, vóór directere vormen van democratie. Zijn betekenis voor de Nederlandse politiek kan moeilijk worden overschat. Hij voelde als geen ander aan wat er mis was met onze democratie en wist kernachtig te verwoorden wat ter discussie gesteld moest worden: ‘De vanzelfsprekendheid van de macht en het ontbreken van het zelfreinigend vermogen van diezelfde macht.’ Zijn werk – redevoeringen, voordrachten en spraakmakende essays – wordt gekenmerkt door een heldere, laconieke toon, door humor en eruditie, door een uniek gevoel voor de tijdgeest, door een passie voor duidelijke taal, voor authenticiteit, voor transparantie van politiek en democratie. In Een krankzinnig avontuur zijn de belangrijkste geschriften bijeengebracht. Ernst Bakker, Edmond Hofland, Annath Koster, Lennart van der Meulen en Carla Pauw maakten de selectie.