1 november verschijnt ‘Het geheim van Marten Toonder’

Op 1 november verschijnt in een eenmalige, gelimiteerde oplage Het geheim van Marten Toonder, geleverd in een luxe cassette. Het geheim van Marten Toonder wordt in groot formaat vervaardigd door Joh. Enschedé Amsterdam, specialist in hoogstaande en complexe drukprocedés. De uitgave – boek en cassette – wordt vormgegeven door Kjeld de Ruyter van ontwerpbureau Puntspatie, de samenstelling en beeldredactie is in handen van Willem Feltkamp, directeur van de Toonder Compagnie. Het geheim van Marten Toonder is de eerste co-productie Uitgeverij De Bezige Bij en Uitgeverij JEA.

In Het geheim van Marten Toonder volgt samensteller Willem Feltkamp de wording van de kunstenaar vanaf zijn vroegste jeugdtekeningen. Er blijkt verrassend veel bewaard gebleven, waaronder een schat aan nooit eerder getoond materiaal. Hiermee krijgen we een uniek inzicht in het brein van multitalent en visionair Marten Toonder. Wim Hazeu, biograaf van Marten Toonder, schreef een nawoord. Naast het boek bevat de exclusieve cassette een uniek cliché (inclusief echtheidscertificaat) en een dvd met bijzonder documentairemateriaal.

Van 1 tot en met 30 september hebben lezers via de website hetgeheimvanmartentoonder.nl de exclusieve mogelijkheid om zelf het originele cliché in de cassette uit te zoeken. Dit betekent dat de lezers zelf het cliché kunnen kiezen dat bij de officiële verschijning in hun bestelde exemplaar van de cassette zit. Uit een aantal verhaallijnen is een gelimiteerde oplage van 1500 clichés beschikbaar. De clichés – waarvan er 1000 zijn vrijgegeven uit het archief van Marten Toonder – zijn gebruikt voor het drukken van de Bommelstrip in NRC Handelsblad. Van elk cliché bestaat er slechts één.

Op deze pagina

Gerelateerde artikelen

Over het boek

Het geheim van Marten Toonder

Het geheim van Marten Toonder

Marten Toonder
Het geheim van Marten Toonder probeert aan de hand van een grote hoeveelheid en verscheidenheid aan afbeeldingen een antwoord te vinden op de vraag welke invloeden Toonder hebben geïnspireerd en hem vormden tot de veelzijdige schepper van het uitzonderlijke oeuvre dat hij naliet. Deze zoektocht leverde een schat op aan nooit eerder getoond materiaal. Niet alleen vonden Willem Feltkamp en Klaas Driebergen talloze nieuwe tekeningen, ook ontdekten zij tal van verbanden tussen het werk uit het ‘dievenboek’. Dit plakboek hield Marten Toonder vanaf zijn jeugd bij en werpt een nieuwe blik op Toonders werk en de wereld van Heer Bommel en Tom Poes. ‘Marten Toonder was verbaasd over zijn eigen schepping,’ schrijft biograaf Wim Hazeu in een begeleidende tekst. ‘Hij bracht iets teweeg, hij wist niet hoe het kwam, en hij had succes.’
Het boek zit verpakt in een luxe cassette, waarbij, naast een dvd met een documentaire over Marten Toonder, ook een uniek exemplaar wordt gevoegd van de zogenaamde ‘clichés’, de metalen drukplaten waarmee, ver voor het digitale tijdperk, de stroken van de Bommel-verhalen in de krant werden afgedrukt.