Introductie

Tranzyt Antwerpia. In het spoor van de Red Star Line

Tranzyt Antwerpia. In het spoor van de Red Star Line

Pascal Verbeken, Herman Selleslags

Verbeken en Selleslags nemen ons mee op een onvergetelijke reis door Europa en de geschiedenis Op zoek naar een betere toekomst trokken miljoenen Oost-Europeanen naar Antwerpen, waar ze met een schip van de Red Star Line doorreisden naar Amerika. Een van de gelukszoekers was de joodse tienerjongen Benjamin Kopp. In 1912 vertrok hij met paardenkar...Lees meer

Bestel€ 24,95

Over dit boek

Aantal pagina's288
UitvoeringPaperback

Herman Selleslags (1938) is een van Vlaanderens bekendste fotografen. Zijn foto’s verschenen onder andere in Knack, Humo, Vrij Nederland en Die Zeit. Talloze beroemdheden zoals Paul McCartney, Alfred Hitchcock en Frank Zappa poseerden voor zijn lens.

Herman Selleslags

Pascal Verbeken (1965) is auteur en scenarist. Hij schreef onder meer Arm Wallonië, Grand Central Belge, Tranzyt Antwerpia en tv-scenario’s als 100 jaar Vooruit. Zijn boeken werden geshortlist voor de AKO Literatuurprijs, de ABN Amro-prijs voor Non-Fictie en de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het Beste Reisboek. Met Arm Wallonië won hij de M.J....

Pascal Verbeken

Samenvatting

Verbeken en Selleslags nemen ons mee op een onvergetelijke reis door Europa en de geschiedenis

Op zoek naar een betere toekomst trokken miljoenen Oost-Europeanen naar Antwerpen, waar ze met een schip van de Red Star Line doorreisden naar Amerika. Een van de gelukszoekers was de joodse tienerjongen Benjamin Kopp. In 1912 vertrok hij met paardenkar en trein helemaal alleen vanuit Nowe Miasto nad Pilica, een dorp bij Warschau. Op de vlucht voor uitzichtloosheid en dreigende pogroms.
Honderd jaar later doen Pascal Verbeken en Herman Selleslags de reis naar Antwerpen over, met de nooit gepubliceerde memoires van Benjamin Kopp als gids. In Tranzyt Antwerpia wekken ze het oude Europa van de landverhuizers weer tot leven en portretteren ze onderweg het nieuwe Europa, dat radicaal verandert door massale migratie. Op de route liggen onder meer Warschau, Krakau, Auschwitz en Berlijn. De reis eindigt in de Antwerpse havenwijk. In de nachtasiels en hotels slapen vandaag nieuwe landverhuizers. Ze reizen niet meer door naar Amerika, maar blijven. Transitstad Antwerpen is voor tienduizenden Oost-Europeanen een terminus geworden.